Caransebeșul dorește revigorarea „Doinei Banatului”

Zestrea folclorică a gugulanilor trebuie păstrată și pusă în valoare prin reînființarea Ansamblului de Cântece şi Dansuri Populare „Doina Banatului”.

Începând cu 2016, municipalitatea va înființa un ONG, un centru de creație, de cultură și de folclor, care are ca scop dezvoltarea tradițiilor etnoculturale din Banatul de Munte, așa cum a fost Doina Banatului încă de la 1951.

Înființarea Asociației Culturale «Doina Banatului» din Caransebeș este un prim pas pentru a revigora muzica populară și tradițiile gugulanilor. Această asociație are menirea de a încuraja tinerele talente care dedică timp acestui domeniu special”, ne-a declarat primarul Marcel Vela.

Sunt o sumedenie de personalităţi din domeniul folclorului autentic care au activat în cadrul Ansamblului „Doina Banatului”: dirijorii Nicolae Perescu, Laci Perescu, Iancu Laurenţiu şi Nicolae Mihăilescu, soliştii Dumitru Chepeţean, Ana Pacatiuş, Mariana Drăghicescu, Florentin Iosif, Achim Nica, Aurelia Fătu Răduţu, Valeria Colojoară, Ștefan Isac, Valeria Arnăutu, Sonia Vlaicovici, Maria Tudora, Minodora Nemeş şi Felician Fărcaşu, dansatorii Nicolae Stănescu, Aurelian Cristea, Afilon Laţcu şi familiile Seracin şi Drăgulete, instructorii de dansuri populare Emil Grădinaru, Petru Izvercianu, Petru Pilu, Ion Marcu, Nicolae Bunei şi Miroslav Tatarici, dar şi muzicanţii instrumentişti Luţă Ioviţă, Ion Murgu, Iosif Milu, Petrică Vasile şi familiile Olan și Bălan.

 

„Doina Banatului” a reunit generaţii de artişti, generaţii de profesionişti, o generaţie de aur, un colectiv care a reuşit să uimească lumea prin virtuozitate. Ultimul eveniment dedicat „Doinei Banatului” a avut loc în urmă cu 4 ani, când municipalitatea a aniversat 60 de ani de activitate, 60 de ani de triumf artistic „Doina Banatului”.

Citește și:

Obiceiurile româneşti, prezentate cu mândrie la ,,Alaiul primăverii”!

foto: Casa de Cultură George Suru

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/