Caransebeșul caută soluții inteligente de colectare a deșeurilor. „Vom plăti atât cât vom genera!”

Municipalitatea de pe Timiș și Sebeș își propune să achiziționeze insule ecologice digitalizate pentru colectarea gunoiului, în vederea reducerii volumului de deșeuri biodegradabile din oraș cu până la 50%. Primii pași în această direcție au fost făcuți!

Primăria Caransebeș, prin Serviciul Proiecte Programe, a depus joi cererea de finanțare, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru proiectul „Insule ecologice digitalizate pentru gestionarea deșeurilor”, în valoare totală de 1.399 381,28 lei.

Noile structuri de colectare selectivă a deșeurilor vor înlocui pubelele actuale din punctele de colectare de pe raza municipiului. Prin acest proiect, Primăria Caransebeș își propune achiziționarea a 25 de insule ecologice digitalizate de Tip 1, respectiv insule supraterane, încasetate cu cinci containere de câte 1,1mc pentru fracțiile: deșeuri biodegradabile, reziduale, deșeuri de plastic și metal, de sticlă, carton și hârtie. Aceste containere digitalizate, destinate colectării separate a deșeurilor, vor fi amplasate în zonele aglomerate ale municipiului, deservind maximum 200 de persoane fizice arondate care vor primi cartele electronice pentru acces. Operarea insulelor ecologice va fi realizată de către societatea de salubritate din Caransebeș.

Aceste insule ecologice digitalizate vor înregistra exact cantitatea de deșeuri pe care o aruncă fiecare cetățean. Ele vor fi interconectate cu asociațiile de proprietari, iar fiecare cetățean va avea un card și va plăti în funcție de cât gunoi va genera. În cea mai mare parte, proiectul va fi finanțat din fonduri europene, dar vom avea și noi o contribuție minimă. Din discuțiile avute cu colegii mei, va fi vorba despre o sumă de circa 100.000 de lei, acest lucru însemnând betonarea platformelor și dotarea cu echipamente a celor care vor opera aceste insule ecologice.”, ne-a declarat primarul Caransebeșului, Felix Borcean.

Edilul Caransebeșului consideră că investiția va avea un impact esențial în ceea ce privește reducerea volumului de deșeuri biodegradabile din oraș cu până la 50%. Acesta este cel de-al doisprezecelea proiect depus pe PNRR de Primăria Caransebeș.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/