Arheologii Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș au ridicat scheletele umane vechi de peste 500 de ani din cimitirul orașului medieval, descoperit în Centrul Civic al municipiului Caransebeș.
Cele peste 20 de morminte descoperite, datând de la 1600, au fost cu grijă analizate și toate rămășițele umane au fost transportate la muzeul din Caransebeș spre studiu, ne-a declarat directorul instituției, dr. Adrian Ardeț.
„Din fiecare s-au luat mostre și s-au trimis la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele, de unde așteptăm rezultatele despre ADN-ul celor care au fost îngropați în cimitir și exact în ce ani. Trebuie să știm cu exactitate cine sunt, pentru că unii au fizicul mare, alții sunt mai mici, trebuie să ne lămurim și noi, după care ei vor fi îngropați în cimitirul istoric, conform rânduielii bisericeşti”, ne-a precizat directorul muzeului, dr. Adrian Ardeț.
În aceste zile, zona din centrul urbei de pe Timiș și Sebeș, unde au fost descoperite osemintele, a fost acoperită cu pământ după ce s-a realizat descărcarea de sarcină arheologică. Menționăm că terenul aparține unui om de afaceri, care inițial își propusese ca pe acest loc să construiască o terasă suspendată pentru uz comercial.