Caransebeșeanul chef peste cuțite

nic rosu bucatar chef din caransebes

Nic Roșu are în palmares mai multe restaurante de top din București, acolo unde a lucrat ca bucătar în echipe valoroase, alături de nume importante din gastronomia românească.

Atunci când spui „Fratellini Bistro” sau „Le petit Paris” by Chef Samuel, gândul te duce la eleganță, la artă culinară adevărată! Ucenicia și-a făcut-o la restaurantul Hotelului „Epoque”, de 5 stele, aflat în parcul Cișmigiu.

Mărturisește că abia terminase Liceul Forestier din Caransebeș, când a profitat de o oportunitate ivită și s-a dus să cucerească lumea! Adică, să se lase cucerit de un mediu creativ, așa cum numai la un restaurant de lux de asemenea anvergură poți să găsești. „Acolo, la Epoque, a fost cea mai bună bucătărie de hotel pe care am întâlnit-o. Un loc renumit pentru «fine dining», adică masă rafinată. Este vorba despre o experiență culinară de lux, care implică servirea unui meniu sofisticat și pretențios, într-un mediu elegant. Am avut parte de niște colegi tineri, care m-au atras, m-au motivat și m-au determinat să îmi placă și mai mult bucătăria. Astfel, am rămas.”

De la „Epoque” are și amintiri de neuitat. Împreună cu un coleg, a fost pus în situația de a-i găti ambasadorului Americii, echipa mare de bucătari fiind antrenată în alte activități de anvergură pentru un eveniment în desfășurare. Spune că atmosfera creată de personalul de securitate care l-a însoțit pe înaltul demnitar american,  a fost extrem de impresionantă, ca în filme. La final a primit felicitări, fiind tare emoționat și copleșit de importanța momentului.

nic rosu in bucatarie

    Până la urmă tot a plecat de la hotel, motivat fiind să încerce mai mult, mai interesant, mai… altceva. În echipa cu chef Samuel, francezul stabilit de 16 ani în România, a experimentat pe lângă franțuzescul gourmet și bucătăria de flux, la un restaurant din cartierul bucureștean Pipera, ce deservea corporatiști la masa de prânz. Bucătăria de flux înseamnă un volum mare de meniuri oferite spre consum, într-un interval redus de timp.

„Împreună cu un coleg, am gătit un meniu diversificat, de peste 20 de preparate, pentru 120 de persoane.” La finalul zilei a fost foarte mândru de reușitele sale, conștient că a trecut cu brio proba de foc.

Experiențele culinare au continuat cu preparate de tip brunch la „Cafelier”, un local cochet din Piața Romană din București, de unde a acumulat alte cunoștințe interesante. Dar, tot bucătăria de anvergură l-a atras, așa că a ales „Fratellini Bistro”, desemnat doi ani la rând, „Cel mai bun bistro din România”. „Sunt mândru că alături de colegii mei bucătari, am pus și eu umărul la aceste realizări.” 

nic rosu bucatar cu chefi in bucatarie

Poate vă imaginați că tânărul caransebeșean de nici 25 de ani a urmat școli de elită, obișnuite în  industria ospitalității. Nici vorbă, Nic Roșu este autodidact. Nu a făcut (până acum) vreun curs de calificare, nu a studiat la școală, dar a  obținut o diplomă în urma unui test. Asta înseamnă cu adevărat, pasiune! De unde i se trage plăcerea de a găti și de a da gust mâncărurilor? De acasă, bineînțeles, din familie, văzând-o pe mama și încurajat de reușitele propriilor încercări.

meniu cu scoici

Bine se spune că „așchia nu sare departe de trunchi”. Cu alte cuvinte și mama și bunica i-au fost exemple de urmat, prin experiențele din bucătării internaționale pe care acestea le-au avut. Mama lui Nic Roșu a lucrat în domeniul gastronomiei nu doar în București ci și pe insula Mykonos, în Grecia, iar bunica a fost plecată cu ani în urmă, la un restaurant în Germania.

nic rosu gateste caracatita

Se dovedește încă odată că „meseria e brățară de aur” și valorează mult mai mult decât studii superioare sofisticate, uneori fără căutare imediată pe piața muncii, care sunt urmate doar pentru că acesta e trendul. Dacă știi să faci un lucru bun, și îl faci până la capăt, atunci cu siguranță te vei bucura de apreciere, iar satisfacțiile nu vor întârzia să apară.

Pe Nic Roșu îl puteți găsi pe Facebook sau pe contul de Instagram, acolo unde postează periodic diverse preparate, de la etapele lor de pregătire, până la produsul final, dar și trucuri pentru farfurii aspectuoase, pentru plating. De pildă, dacă vreți să știți cum se gătește cât se poate de simplu un tataki de ton, cu produse cumpărate din magazine românești, urmăriți-l pe tânărul bucătar:

YouTube video

După mai bine de cinci ani petrecuți în București, tânărul bucătar a revenit acasă, în Caransebeș. Odată cu reunirea forțelor profesioniste din familie, există intenția de a deschide ceva, un local, un restaurant cu amprentă autentică. Însă până la concretizarea ideii, Nic Roșu, pregătește produse, prepară meniuri, filmează, editează și împarte în mediul online, cu pasionații de gătit rezultatul muncii sale. Acesta este noul său job pe care îl găsește atrăgător și motivant, mai ales pe baza numeroaselor interacțiuni cu urmăritorii săi. Videoclipul cu cele mai multe vizualizări a adunat peste 2.000.000 de accesări. Se pricepe la preparate din bucătăria franțuzească, italiană și a revenit la preparatele noastre tradiționale românești. „Am trecut de la fine dining la ciorbele bunicii, la tot ce înseamnă meniuri pe care le mâncăm în mod obișnuit. Cei care le degustă sunt foarte mulțumiți. Ceea ce îmi doresc este să mă specializez și pe preparate dulci, de patiserie, zonă în care mama mea excelează.”

meniu cu paste pregatit de chef Nic Rosu

Dacă ar fi să i se adreseze clasica întrebare: unde te vezi peste zece ani?, tânărul caransebeșean spune că își dorește să aibă propriul spațiu unde să își dovedească măiestria. Nu exclude experiențe noi, de top, în bucătării din mari restaurante vest europene, poate franțuzești, dar nici călătoriile pe mare. Își dorește să atingă excelența în acest domeniu al simțului estetic și al rafinamentului în farfurie! Noi îi dorim mult succes!

nic rosu construieste un meniu

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/