Caransebeș, singurul municipiu din România cu 100 de sculpturi!

Artiști de pe cele patru continente, acceptați la ediția din acest an a Simpozionului Internațional de sculptură Monumentală, au fost prezentați municipalității.

Sunt 10 la număr! La toți aceștia se adaugă maestrul Eugen Petri, cel care se ocupă de organizarea acțiunii în ultimii ani, alături de Casa de Cultură și Primăria Caransebeș. Fiind ultima ediție în andezit, lucrările au o cu totul altă amploare, dimensiune și forță, prin mărime și concept”, a precizat Eugen Petri. De exemplu, lucrarea românului Petre Mogoșanu din Craiova va vorbi despre viață sub toate aspectele ei, lucrarea lui Jasem Shuman din Palestina va prezenta relația bărbat – femeie văzută din punct de vedere religios și politic și cum se poate descoperi omul pe sine în funcție de interacțiunea cu semenii, cum poate un om să-l schimbe pe celălalt doar lăsându-l să-l șlefuiască prin cuvinte.

La finalul acestei ediții se va încheia ciclul de 33 de sculpturi în andezit după 33 în lemn și 33 în marmură, la fel ca anii Mântuitorului trăiți pe acest pământ.

Prezent la Galeria de Artă „Corneliu Baba”, locul de desfășurare a expoziției prin care au fost puse în valoare operele sculptorilor, primarul Marcel Vela a declarat că municipiul Caransebeș se numără printre puținele orașe din România care dețin în patrimoniul cultural 100 de opere de artă.

„De-a lungul anilor, în fiecare operă de artă au rămas visul, sufletul și creația unui artist care a venit în acest colț de lume. Începând cu 2016, va urma o ediție în travertin pentru a completa parcul de sculpturi, Caransebeșul devenind astfel un punct de reper pe harta internațională a orașelor muzeu în aer liber. Cred că administrația locală a depus eforturi pentru dezvoltarea și înfrumusețarea urbei, dincolo de crearea de locuri de muncă, de a amenaja căi rutiere și pietonale și de a reabilita infrastructura. Și în acest domeniu al culturii, al creației Caransebeșul se situează pe primele locuri în topul inițiativei și realizării”, a menționat primarul Marcel Vela.

Vernisajul expoziției va avea loc în 14 iulie, în prezența unor importanți oameni de cultură și critici de artă din țară și străinătate.