Capitala europeană a insultelor. „Analfabeți funcționali” vs. „domnii cu chermezele”

piata unirii timisoara

Mai sunt doar aproximativ 100 de zile până când Timișoara intră în anul titlului Capitalei Europene a Culturii, iar liderii politici locali încă nu au depășit războiul declarațiilor. USR și PNL se acuză reciproc de incompetență în gestionarea proiectului de relevanță națională și se contrează cu privire la sumele primite de la centru pentru evenimentele și infrastructura culturală.  

De această dată, cei de la USR reclamă faptul că Primăria Timișoara nu a primit încă niciun leu pentru proiectele culturale din TM2023. Pretextul: aprobarea de către senatori a legii care aprobă OUG 83/2022, document care stabilește cadrul de finanțare pentru Capitală și sumele alocate primăriei, respectiv CJT.

„Prin acel OUG, prin care ministerul finanțează acest eveniment, inițial trebuia să dea Primăriei Timișoara 100 de milioane de lei, acum mai sunt doar 50 pentru că restul au fost redistribuiți către CJ. (…) După ce s-a constituit noua coaliție PSD – PNL – UDMR, conducerea PNL Timiș a făcut nenumărate drumuri înspre București ca să încerce să schimbe acele alocări, să nu mai respecte acel principiu. În esență, voiau să se ia bani de la Timișoara și să se dea înspre județ. Se pare că au reușit, cel puțin în Senat. OUG-ul, în această formă, merge la Camera Deputaților care este cameră decizională. O să vedem în ce formă va merge spre promulgare legea de aprobare a OUG-ului. Mă aștept ca după acest mic episod, toate aceste lupte să înceteze, să ne punem cu toții să tragem în aceeași direcție această căruță. Haideți să vedem ce se întâmplă în Camera Deputaților, voi încerca încă o dată să readuc finanțarea la schema inițială. Dacă nu se poate, pentru că domnii de la PNL Timiș cred că banii ar trebui să meargă în județ, pe cine știe ce chermeze.”, a declarat senatorul USR Raoul Trifan.

„Ministerul Culturii a finanțat proiectul de capitală culturală cu zero lei”

Poziția lui Raoul Trifan a fost întărită și de viceprimarul USR al Timișoarei Ruben Lațcău.

„Primăria Timișoara a avut un contract semnat cu Ministerul Culturii pentru cinema Victoria, Studio și Timiș, unde a trimis facturi spre decontare la minister, iar ministerul a refuzat să le plătească. În 5 ani și jumătate de pregătire, Ministerul Culturii a dat zero lei. Mai mult de 80% din tot ce s-a finanțat până în acest moment – că vorbim de obiectivele de infrastructură, că vorbim de agenda culturală – le-a finanțat primăria prin Centrul de Proiecte. (…) În momentul acesta, primăria este principalul finanțator al programului. Mă bucur că am reușit să îi convingem și pe cei de la consiliul județean să nu își facă o capitală proprie, să avem primăria – consiliul județean un program comun, iar bidbook-ul pe care centrul l-a ajustat a fost și el asumat de consiliul județean și în momentul acesta programul cultural pentru 2023 va fi unul unic.”, a spus Ruben Lațcău.

Alin Nica: „USR intoxică. Nu răspund provocărilor lansate de diverși analfabeți funcționali certați cu școala”

Reacția lui Alin Nica, președintele PNL și CJ Timiș, a venit rapid. Liberalul spune că banii din bugetul CJT și cei de la Ministerul Culturii, alocați CJT, vor merge către Timișoara, în integralitate, nu în județ.

„Refuz să amestec politica în Programul Național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, deși reprezentații primăriei și cei ai USR intoxică presa și spațiul public cu informații fără vreo legătură cu adevărul. În mod normal nu răspund provocărilor lansate de diverși analfabeți funcționali certați cu școala, chiar dacă ocupă funcții în administrație sau Parlament, însă, astăzi, mă văd nevoit să reacționez deoarece perseverența lor diabolică de a răspândi neadevăruri poate afecta percepția publică. (…) Rolul consiliului județean a crescut în cadrul Programului Timișoara, Capitală Europeană a Culturii deoarece primăria a eșuat lamentabil, în mod repetat. Consiliul județean a intervenit să salveze titlul, fapt dovedit de investițiile și proiectele culturale aduse în Bidbook.”, a spus Alin Nica.

Fără acțiunile organizate de CJT, mai spune Nica, „Timișoara ar fi rămas în 2023 cu niște acțiuni mediocre de cartier trecute pe furiș de primărie în Bidbook-ul actualizat «noaptea ca hoții»”.

„Vuia Timișoara că USR visează să transforme proiecțelele lor de 50 de oameni per eveniment în oportunități electorale pe cartiere. (…) Sper ca măcar în ultimul ceas, USR să renunțe la apucăturile schizoide și să înțeleagă că nu e posibil ca Dominic Fritz, în calitate de primar USR, să semneze consensul cu mâna dreaptă, iar cu stânga, în calitate de președinte USR Timiș, să aprobe atacuri care distrug percepția publicului asupra unui titlu atât de important.”, a concluzionat liberalul.