Când va reporni bacul de la Moldova Nouă?

Temutul virus din China continuă să pună bețe-n roate turismului din Clisura Dunării, lucru valabil și în cazul bacului de la Moldova Nouă.

Cum Serbia nu a luat încă în calcul deschiderea punctelor de frontieră cu România, ci doar posibilitatea ridicării treptate a restricțiilor impuse pentru relansarea economiei, bacul de la Moldova Nouă rămâne pe loc, plimbările între cele două maluri ale Dunării putând fi reluate abia după ce virusul va înceta să amenințe populația.

„Fiind singurul oraș la graniță din Caraș-Severin, pe lângă presa și restricțiile din România, urmărim și ceea ce se întâmplă în Serbia. Țin legătura săptămânal cu colegul primar de la Golubac să vedem ce se întâmplă și pe un mal și pe celălalt al fluviului. Chiar dacă președintele Vučić a anunțat că sunt șanse ca Serbia să relaxeze restricțiile, va trebui să așteptăm și să vedem ce fac ei și ce se întâmplă la noi din punct de vedere al restricțiilor, asta ca ulterior să putem face un plan concret.”, a explicat primarul orașului Moldova Nouă, Adrian Torma.

Deși ambele țări au văzut în proiectul transfrontalier o oportunitate de dezvoltare, atât din punct de vedere economic, cât și turistic, șeful administrației publice locale de pe malul românesc al Dunării a dat de înțeles că momentan singurele variante plauzibile, mai ales pentru sănătatea oamenilor, sunt date de așteptare și prevenție:

„Noi ne-am pus mari speranțe în dezvoltarea turismului la inaugurarea feribotului, dar situația s-a complicat odată cu apariția pandemiei. Stăm pe un teren mlăștinos, nu putem lua decizii în acest moment. Așteptăm să vedem ce se-ntâmplă. Și eu și primarul din Golubac ne dorim cât mai repede să repunem bacul în funcțiune ca să putem atrage turiști de-o parte și de cealaltă a Dunării: sârbii să vină în România și invers.”, a mai adăugat edilul-șef din Clisura Dunării.