Când trecutul te ajunge din urmă: echipa de baschet a SCM Timișoara, după un 2018 de coșmar

Anul care se încheie astăzi nu a fost deloc unul frumos nici pentru echipa de baschet a clubului SCM Timișoara. Singură echipă de baschet de seniori rămasă în oraș, fosta Poli, Comerțul, Elba sau BC Timișoara a dus tradiția alb-violet mai departe. Însă datoriile din urmă au bătut ca fantomele trecutului în filme, puternic în ușă, iar problemele financiare au afectat direct echipa.

Baschetbaliștii au luptat devreme pentru un trofeu, încă din februarie, la Sfântu Gheorghe. Parcursul echipei s-a oprit în semifinala cu U BT Cluj Napoca, într-o perioadă în care atmosfera era afectată de problemele financiare „moștenite” din anul precedent. Chiar și cu antrenamente direct afectate de protestele jucătorilor, echipa a reușit să elimine Sibiul în sferturi. În campionat, tot pentru că jucătorii au fost nemulțumiți, s-a pierdut un meci accesibil cu Galați. Astfel, în play-off, Timișoara a dat de Steaua, cea care avea să devină vicecampioană. Și sezonul s-a terminat cu locul 5.

Schimbări multe, nedorite de nimeni

Clubul ar fi dorit să îl păstreze pe antrenorul Tudor Costescu, însă tehnicianul nu a mai rămas. Pe fond financiar, au mai rămas doar jucătorii Milos Komatina și Octavian Popa-Calotă. Cu datorii cât de cât actuale și cele din 2015 care deveneau tot mai apăsătoare, s-a mers pe o echipă cu buget redus și cu antrenorul Miodrag Perisic. Sportiv, sezonul început în grupa A s-a dovedit greu. Echipa nu se mai numea și ”BC”, după ce vechea asociație a intrat în previzibilul faliment. Iar veștile proaste au continuat să vină.

Interdicție de transferuri, buni de plată și cu rezultate așa și așa

Toamna a fost din toate privințele un duș rece pentru secția de baschet. Tribunalul Federal Elveția a menținut decizia FIBA, ca SCM-ul este continuatoarea vechiului club și responsabilă pentru datoriile din 2015. Sentința a fost mențintuă de Tribunalul Timiș, iar în ianaurie, executorul va începe să ”caute” 150.000 de euro, fie la club, fie la primărie. Decizia poate fi atacată cu recurs, însă șansele par minime pentru o schimbare, după slaba apărare făcută de avocatul Sergiu Gherdan și refuzul juristei clubului, Simona Țăranu, să se mai prezinte la ultimul termen.

Între timp, pe linie sportivă, din cauza rezultatelor nesatisfăcătoare, conducerea l-a demis pe Miodrag Perisic. Restanțele şi la actualii jucători atârnă greu, nemulțumirile există oricum. Conducătorii secției vor să termine sezonul cu secundul Cristian Bota ca principal. La precedenta experiență, tehnicianul a renunțat după două jocuri,  și rămâne de văzut dacă acum va rămâne ca lider al staff-ul până la final. Anul se anunță însă complicat, mai ales că și o fostă angajată plecat recent, Karina Stiopu, a dat clubul în judecată.

Sursă foto: facebook.com/pg/bcscmtimisoara