Bogații Banatului au numărat în 2018 zeci de milioane de euro fiecare! În total, 1,1 miliarde!

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Nu mai puțin de 20 de milionari în euro trăiesc și își derulează principalele afaceri în Vestul României. 1,1 miliarde de euro au numărat cei de la revista Capital în conturile celor mai bogați afaceriști din județele Timiș și Arad. Din Caraș-Severin nimeni nu reușește să stea la aceeași masă cu frații Marius și Emil Cristescu, spre exemplu, cei mai bogați bănățeni, care au o avere estimată la 330 – 350 de milioane de euro!

Povestea fraților Cristescu este deja binecunoscută. De la o langoșerie în Complexul Studențesc, în anii ‘90, au ajuns să pune bazele unuia dintre cele mai mari holdinguri românești, grupul de firme Bega, cu activități în industria petrolieră, în turism, imobiliare și construcții de mașini. Capital îi plasează pe cei doi oameni de afaceri timișoreni pe locul 11 în top 300 al celor mai bogați români, cea mai importantă afacere a acestora fiind Bega Turism.

Al doilea bănățean inclus în topul realizat de revista Capital este Josef Goschy. Acesta activează în industria hotelieră și imobiliare, are o avere estimată la 57-60 de milioane de euro și ocupă locul 107 în ierarhia bogaților României. Ajuns la vârsta de 85 de ani, Goschy a vândut acum doi ani trei hoteluri în Olimp. Anul trecut, a cedat 17 hoteluri celor doi nepoți. În continuare, Unita Turism ar controla însă vreo 20 de unități hoteliere.

Pe locul 111 în aceeași ierarhie, Capital îl plasează pe timișoreanul Ovidiu Șandor, dezvoltator imobiliar, prezent totodată cu mare succes pe piața textilelor. Ar avea o avere de circa 53-55 de milioane de euro, în creștere semnificativă față de anul precedent. Afacerile lui Ovidiu Șandor sunt în creștere, mai ales după ce a dat lovitura cu ISHO, proiectul imobiliar care va însemna, la finalul celor trei etape de dezvoltare, 1.200 de apartamente, 50.000 mp de birouri, un hotel internațional, 2.000 de locuri de parcare, centru medical, restaurante, cafenele, parcuri, piscină, sală de sport și multe altele. Investiția totală se ridică la 130 de milioane de euro. În primă fază a fost inaugurată o clădire de birouri, ocupată în totalitate. Principalul client este compania germană Bosch. Urmează inaugureze, în primăvara lui 2019, o a doua clădire ultramodernă dedicată tot antreprenorilor. Capital amintește de alte două proiecte de succes ale timișoreanului: City Business Centre, în Timișoara și The Office, în Cluj. În 2012 ar fi vândut complexul din Timișoara cu aproximativ 90 de milioane de euro!

Pe locul 152 îl regăsim pe Teodor Tuducan, a cărui avere ar fi ajuns la 36-38 de milioane de euro, pe care a ridicat-o din imobiliare și producția de apă minerală. Tuducan, notează Capital, deține suprafețe mari de teren în Timișoara, multe chiar în centrul orașului, urmează să ridice încă două benzinării OMV, pe lângă cele șase pe care le are în prezent și să construiască un centru logistic pentru Momax, o firmă ce comercializează mobilă. Tuducan deține și fabrica de apă minerală Apolliny Company, care îmbuteliază Perenna.

Darius Jumanca e plasat pe locul 171 în topul celor mai bogați români întocmit de Capital. Are o avere aproximată la 33-35 de milioane de euro, avere clădită în imobiliare și hoteluri. Proprietarul Iosefin Residence Apart Hotel anunță pentru 2019 finalizarea unei clădiri de birouri.

Familia Rusu, cu o avere ce se ridică la 32-34 de milioane de euro, ocupă locul 179 în topul Capital, afacerile cu mobilă existinse în toată țara fiind într-o creștere semnificativă față de anul precedent.

1000x100 (3)

Familia Jurjuț (237), care deține compania de transport Ravitex, a făcut în cei 18 ani de activitate undeva la 26-28 de milioane de euro. Înregistrată la Oradea, firma își desfășoară majoritatea operațiunilor în Timișoara, dar flota, care înseamnă 300 de camioane, e împrăștiată astăzi în toată Europa.

Tot în domeniul transporturilor performează și următorul bănățean clasat în ierarhia Capital, pe locul 247. E vorba despre Silviu Ștefan Farkas, căruia firma Fartud din Timișoara i-a adus câștiguri de circa 25-26 de milioane de euro.

Familia Herbai a făcut din industria alimentară, imobiliare și turism 24-25 de milioane de euro, ceea ce o așează pe locul 254 în Top 300 Capital Cei mai bogați români. Lactatele Simultan asigură cea mai mare parte a câștigului, dar bine merg și clădirile de birouri din Timișoara și blocul de apartamente din oraș.

Romulus Lucaciu ar avea în conturi, spun cei de la Capital, între 23 și 25 de milioane de euro, bani câștigați în IT, imobiliare și restaurante. Eta2U e cea mai mare companie de IT din afara Bucureștiului și îi asigură timișoreanului locul 261 în top.

Locul 278 în top e ocupat de un alt timișorean, Romeo Dunca. Transporturile i-au adus câștiguri de 24 de milioane de euro, dar anul acesta a vândut mai multe hale cu ceva mai mult de 20 de milioane de euro, tranzacție care n-ar fost luată în calcul de cei de la Capital. Vreo 5 le-a investit pe Muntele Mic, unde lucrurile se mișcă destul de greu și de unde nu va obține prea repede profit.

Potrivit calculelor făcute de Capital, cei 300 de oameni de afaceri care se regăsesc în ediția de anul acesta a topului au o avere cumulată de 24,52 miliarde de euro. Semnele pentru 2019 sunt și mai bune!

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/