Când este necesară declarația pe proprie răspundere? Ce au înțeles românii și ce spune legea?

Trecerea de la starea de urgență la starea de alertă din cauza situației COVID-19 a generat confuzie în rândul oamenilor, aceștia neînțelegând cu exactitate unde pot merge fără declarație pe propria răspundere. Se-ntâmplă și în orașul de la malul Dunării.

Cum pe durata stării de alertă părăsirea localității este permisă doar pe baza declarației pe propria răspundere, locuitorii orașului de la Dunăre au fost nedumeriți: vor avea sau nu nevoie de declarație tipizată atunci când, spre exemplu, vor merge în cartierul Orașul Nou pentru achiziționarea de produse alimentare, medicamente etc., în condițiile în care aceștia sunt domiciliați în alte localități decât Moldova Nouă: Moldova Veche, Măcești, Moldovița.

„Locuitorii orașului Moldova Nouă nu vor avea nevoie de declarație pe propria răspundere dacă se deplasează în localitățile de pe raza UAT-ului. Cei din Boșneag pot veni la piață sau la bancă în Orașul Nou, la fel cum cei din Orașul Nou pot merge, fără declarație, la primărie, judecătorie sau unde au nevoie”, a explicat primarul orașului Moldova Nouă, Adrian Torma.

Deplasarea fără declarație pe propria răspundere se aplică doar în cazul zonelor metropolitane, adică localitățile aflate pe o rază de 30 de km față de principalul oraș (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi). De asemenea, se va considera zonă metropolitană Municipiul București și întreg teritoriul județului Ilfov.

Cum principalul oraș din Caraș-Severin este Reșița, deplasarea fără declarație tipizată se va putea efectua doar până în localitățile: Bocşa, Ocna de Fier, Carașova, Lupac, Goruia, Dognecea, Târnova, Brebu, precum şi în orice altă comunitate aflată pe aceste rute.

Sursa foto principal: substantial.ro.