Campusul de 24 de milioane de lei stă nefolosit de patru ani și a condamnat Universitatea „Eftimie Murgu” să-și piardă identitatea!

Modernizarea căminului studențesc din Reșița este un proiect considerat ratat, ieșit din termen, de către Agenția Pentru Dezvoltare Vest, iar iminenta obligație de restituire a banilor nu a lăsat o altă șansă învățământului superior la Reșița decât fuziunea prin absorbție. Cu „Babeș Bolyai” din Cluj!

Rectorul Andrade Bichescu a încercat să evite restituirea celor 24 de milioane de lei contestând în instanță decizia ADR Vest, respectiv a Ministerului Finanțelor, însă șansele par a fi reduse, chiar dacă investiția e realizată în procent de peste 90 la sută. Respingerea contestației ar fi fost similară cu intrarea în faliment. Practic, UEM nu ar fi avut nicio șansă. Odată parafată fuziunea cu „Babeș Bolyai”, „Eftimie Murgu” își pierde identitatea și personalitatea juridică, iar eventuala obligație de plată va reveni universității clujene, a explicat pentru expressdebanat.ro, Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

„Practic, obiectivul acesta este nefinalizat în parametrii care au fost asumați. Rămâne în continuare pe lista proiectelor cu probleme din cadrul Programului Operațional Regional trecut. În acest moment, toată procedura a fost preluată de minister, s-au epuizat toate șansele pentru a putea fi finalizat în parametrii agreați. Ei nu au terminat lucrările la timp. El este în procedură de recuperare a debitelor către Program, este făcută de către Ministerul Finanțelor. Au contestat din câte știu în justiție, dar eu cred că, din punct de vedere al procedurilor, nu există erori în ceea ce s-a întâmplat sau alte interpretări. Probabil că într-un moment sau în altul se va ajunge la o soluție, fie eșalonat, fie deodată vor trebui să recupereze banii la Program fiindcă Programul trebuie să-și îndestuleze suma care nu s-a implementat. Universitatea din Cluj va duce mai departe acest proces și nu mă refer la procesul juridic, la acest proces de a se închide această datorie către Program”, a explicat Maxim.

Potrivit acestuia, oficialii de la „Babeș Bolyai” cunosc situația și și-au asumat inclusiv soluția extremă de a returna suma accesată pentru campus. Sorin Maxim a mai spus că obiectivul este unul frumos, că atât căminul, cât și cantina au fost făcute la cel mai înalt standard, atât cât a fost făcut din ele. „E păcat că stă de 4 ani aproape finalizat și nu s-a folosit. Ar fi putut ajuta la suferință Universitatea să  aducă mai mulți studenți. E un obiectiv care trebuie pus în valoare, orașul are nevoie de un astfel de obiectiv”, a mai spus Sorin Maxim.