Campus dual de interes regional, la Timișoara. Va apărea și doctoratul industrial

campus dual ok

Trei mari universități din Timișoara, administrația locală, licee și comapanii își dau mâna pentru a crea un campus de învățământ dual. Cei care urmează cursuri proferionale la liceu vor putea să continue și în mediul universitar.

Potrivit noii Legi a Educației, elevii din învățământul dual vor putea să continue în facultăți. Astfel, în cadrul acestui campus, universitățile vor crea programe de studii prin care tinerii vor putea chiar să își ia doctoratul industrial.

„Proiectul este al orașului. Ne unim forțele: mediul universitar, mediul preuniversitar și mediul de afaceri. Lider e Universitatea Politehnica Timișoara și partenerii sunt Primăria și celelalte 2 universități împreună cu câteva licee din Timișoara. Este enorm de important să facem un astfel de campus. Suntem deja un pol economic pentru tot vestul țării, dar ne luptăm cu lipsa forței de muncă și multe firme caută oameni calificați și profesional care nu știu doar teorie ci și practică, ideea de bază a învățmântului dual”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Cel mai important este că elevii vor putea urma și studii universitare pe mai multe domenii: tehnic, protecția mediului, economic și mute altele.

„E o oportunitate petru un elev pentru a merge spre o profesie și apoi să își continue studiile pe zona tehnică până la nivel de doctorat. Îi oferă un alt orizont. Universitățile își vor face programe de studii pe tipul de învățământ dual de scurtă durată. O astfel de oportunitate vine cu o finanțare adecvată prin PNRR”, a explicat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Dacă Universitatea Politehnica Timișoara va pregăti specialiști în domeniul automotive, automică sau telecomunicații, Universitatea de Ștințele Vieții Timișoara vrea să deschidă programe de studii pe managementul și gestionarea apelor sau protecția mediului.

„Am găsit oportun să mergem pe partea de ingineria mediului și alimentarea cu apă și gestionarea apelor uzate. La nivel de regiune, acest consorțiu aduce un aport important pe zona resursei umane, a specialiștilor care lucrează în gestionarea apelor”, a spus Cosmin Popescu, rectorul Universității de Științele Vieții Timișoara.

Cu ajutorul prefesorilor de la Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor de la UVT, elevii vor putea să se specializeze în turism, de exemplu.

„Pe zona de îmvățământ dual, partea corespondentă ar fi zona de turism și servicii. Pe termen mediu și lung acest domeniu are nevoie de mai multă specializare și va fi sarcina Universității de Vest din Timișoara de a oferi competența necesară, împreună cu partenerii din învățământul preuniversitar, cum sunt Colegiul Economic Nitti sau Colegiul Ungureanu”, a declarat Florin Sava, prorectorul Universității de Vest din Timișoara.

Campusul ar urma să fie ridicat pe un teren al Primăriei Timișoara, de 30.000 de metri pătrați. Vor exista hale de producție, săli de cursuri și laboratoare unde elevii și studenții să învețe. Consorșiul va trimite cerere de finanțare prin PNRR anul viitor.

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/