Turnul de Apă din Fabric ar putea putea fi salvat de Primăria Timișoara, cu voia Guvernului!

turn apa fabric ok

Turnul de Apă din cartierul Fabric ar putea ajunge în administrarea Primăriei Timișoara și astfel salvat. Ar putea fi reabilitat și redeschis publicului. Decizia e la București.

Structura nu a fost întreținută. Este degradată și stă închisă acoperită de iederă. Situația lui juridică a fost neclară și, după o lungă așteptare, autoritățile locale pot acum să ceară Guvernului să treacă turnul în administrarea lor.

„După ce în luna aprilie am demarat procedura internă pentru recuperarea și a acestui turn, anunțată în presă, m-am ținut de cuvânt. S-a făcut o documentare amănunțită, iar astăzi se află pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind înaintarea către Guvernul României a cererii de transmitere din proprietatea Statului Român în domeniul public al Municipiului Timișoara a turnului de apă situat în Timișoara, str. Samuil Micu nr.16”, a transmis viceprimarul orașului, Cosmin Tabără.

Între timp, Turnul de Apă din Iosefin se află în plin șantier. Va fi reabilitat și va putea fi vizitat. Vor fi amenajate aici spații expoziționale și de evenimente, dar și un punct de belvedere pe acoperiș.

Turnul de Apă din Iosefin înalt de 52 de metri a fost ridicat în 1914. Proiectul de revitalizare este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, implementat de Primăria Timișoara alături de Asociația Prin Banat. Valoarea totală a proiectului este de 10,9 milioane de lei.