Un spital privat din Timișoara a lansat, astăzi, campania mondială anuală „Salvează vieți: Spală-te pe mâini!”, coordonată de Organizația Mondială a Sănătății. Este vorba de Spitalul Premiere, unde dr. Emilian Popovici a explicat personalului medical, dar și pacienților aflați acolo, despre cât de importantă este igiena mâinilor și cum se pot preveni multe boli și cheltuieli având mâinile curate.
Campania sprijină profesioniştii din domeniul sănătăţii în vederea îmbunătățirii igienei mâinilor în cadrul serviciilor medicale și implicit prevenirea infecţiilor nosocomiale. Scopul campaniei este creșterea nivelului de conștientizare și acela de a uni oamenii la nivel global pentru a susține îmbunătățirea igienei mâinilor. Pentru administratorii de spitale este esențial să mențină prin programele de prevenirea și controlul infecțiilor gradul de protecție a pacienților de infecții cu germeni.
„Vorbim de o problemă gravă la nivel mondial, lipsa de aderență la igiena mâinilor generează 80 la sută din infecțiile asociate actului medical, care generează la rândul lor aproximativ 16 milioane de decese în fiecare an în lume. Din cauza lipsei de aderență a personalului medical la normele de igienă a mâinilor, aproximativ 8 milioane de oameni mor în lume în fiecare an. Când personalul medical are aderență în ceea ce privește igiena mâinilor, atunci scad infecțiile asociate actului medical și scad costurile. Putem foarte ușor să justificăm asigurarea materialelor de igienă a mâinilor. Faci o operație de 300.000 de euro, te lauzi cu ea, și la sfârșit se compromite pentru că cineva care schimbă un pansament nu are o igienă corectă a mâinilor!”, a declarat prof. dr. Emilian Popovici.
În această campanie s-au organizat în spitale puncte de informare unde sunt încurajați atât membrii personalului medical, cât și pacienții și vizitatorii prezenți în spital să adopte corect măsurile de igienă a mâinilor.
„Prevenția este cea mai ieftină. Igiena mâinilor este cea mai ieftină din măsurile de prevenție. Vina infecțiilor intraspitalicești nu este întotdeauna a personalului sanitar. Tot ce înseamnă igienă și curățenie vine în general de la educație, care se transmite din populație către spitale. Orice pacient care nu respectă normele de igienă acasă nu le respectă nici în spital. Copilul trebuie să învețe de la început, de când se naște, că trebuie să se spele pe mâini. Spitalul are datoria de a face educație și am considerat oportun ca și spitalul nostru să facă publică o asemenea prelegere cum a fost a domnului doctor Emilian Popovici. Noi deja am implementat pașii pentru a avea mâinile curate, tot ceea ce înseamnă igiena mâinilor este la cel mai înalt standard. Corina Cristea, medicul nostru epidemiolog, are îndatorirea, și o face, de a verifica personalul sanitar pentru a nu răspândi și noi infecțiile nosocomiale asociate. Noi raportăm aceste infecții, iar rezultatele noastre spun că tot ceea ce facem, facem în interesul pacienților, și de aceea rata de infecție este atât de scăzută la noi în spital. Pe 2018 am avut peste 4.000 de internări și am avut o rată de infecție de 0,02 la sută, în condițiile în care noi raportăm toate infecțiile”, a spus prof. dr. Radu Prejbeanu, director medical al Spitalului Premiere.
În România, campania „Salvează vieți: Spală-te pe mâini!” este aprobată de Ministerul Sănătății prin Institutul Național de Sănătate Publică și implementată local de Direcțiile de Sănătate Publică județene și cea a municipiului București