Campania de vaccinare va continua la Lugoj cu trei tipuri de vaccinuri! Acum nu se mai vaccinează din lipsă de ser

Situația vaccinărilor la nivel de municipiu este un subiect de interes, la ordinea zilei. După cum se știe, primul centru de vaccinare deschis în oraș a fost cel de la spital (la finele anului trecut) și au urmat cele două amenajate la Sala Sporturilor „Lavinia Miloșovici”.

Primarul Claudiu Buciu spune că toate vaccinările efectuate la sala sporturilor au fost, de fapt, cele excedentare, care erau peste capacitatea spitalului. „Din nefericire, deși noi am avut deschise două centre autorizate de DSP, din motive necunoscute nouă, s-au putut face programări doar la centrul de la spital. S-au putut face în mod nelimitat, adică neținând cont de capacitatea acelui centru. Din cauza acestei situații, a trebuit să punem în funcțiunea centrele din Sala «Lavinia Miloșovici», dar acestea au funcționat doar cu excedentul de persoane care au solicitat vaccinarea la centrul de la spital, pentru că doar acolo s-au putut înregistra. Ca să fiu mai clar: nu s-au făcut niciun fel de înregistrări pentru centrele deschise la Sala «Lavinia Miloșovici». Platforma nu a fost deschisă pentru aceste centre, deci toate vaccinările făcute la sală au fost exclusiv cele excedentare pentru centrul de la spital. Adică la spital s-au făcut mai multe planificări decât de puteau face fizic”, a punctat primarul Claudiu Buciu, în cadrul unei conferințe de presă.

1.000 de lugojeni vaccinați la Sala Sporturilor „Lavinia Miloșovici”

Edilul-șef a subliniat că, până la data de 3 februarie, la centrul de la „Lavinia Miloșovici” s-au vaccinat 1.000 de persoane. „Acolo am beneficiat de sprijinul colegelor și colegilor de la serviciul de asistență medicală dedicată instituțiilor de învățământ din municipiu – medici, asistente medicale și registratori. Au fost organizate patru fluxuri de vaccinare. Inițial pornisem cu două, dar lucrurile au decurs foarte bine și am extins, de a doua zi, la patru posturi de vaccinare, patru scaune, mai exact. Am constatat că, la o prezență permanentă de persoane care își doresc vaccinarea, putem vaccina în acest mod, adică cu patru scaune, în jur de 100-120 de persoane pe oră. Asta în condițiile în care am folosit fizic doar unul dintre cele două centre, dar cu patru scaune. Dacă l-am deschide și pe cel de-al doilea, cu aceeași capacitate, am ajunge la 200-250 de vaccinări pe oră, dacă am avea un flux continuu de persoane în vederea vaccinării”.

Centrul de la spital se închide

Claudiu Buciu adaugă că, de luni, 8 februarie, nu mai sunt vaccinuri. Se așteaptă tranșele viitoare. Cu privire la redeschiderea platformei, el a precizat că „aceasta se pare că va fi deschisă până în 15 februarie, pentru cele două centre de la Sala «Miloșovici», în condițiile în care am fost informați că se va închide centrul de la spital”.

Dr. Ionuț Cocoș, directorul Spitalului Municipal, confirmă informația: „Pe criterii epidemiologice, este mai bine ca activitatea de vaccinare să se desfășoare în afara spitalului, într-un spațiu mare, pentru a nu aglomera spitalul. În momentul în care vom avea cantități mari de vaccin, vom redeschide centrul de la spital”. Până acum, la SML au avut loc cele două faze de vaccinare, din 27 decembrie și 18 ianuarie, acum fiind în curs rapelul pentru cea de-a doua.

Trei tipuri de vaccinuri: o situație complicată, cu multe necunoscute

Situația este complicată de faptul că de luni, 8 februarie, încep școlile: „nu știm în ce măsură ne mai putem baza pe același personal. Domnii și doamnele de la cabinetele școlare și-au exprimat opțiunea de a ne ajuta în continuare, dar în afara programului de lucru al serviciului pe care deja îl ocupă”.

În urma campaniei inițiate de administrația locală, până în prezent și-au anunțat intenția de a participa la campanie trei medici, 22 de asistenți și trei registratori medicali. În prezent, se înregistrează intervalele de timp în care aceștia ar putea lucra.

Dar complicațiile nu se opresc aici. Lugojul va primi, pe lângă vaccinul Pfizer, care a fost folosit până acum exclusiv, și vaccinul Moderna, iar pe viitor se va adăuga și cel produs de Astra Zeneca. Informația a fost oferită tot de primarul municipiului Lugoj și a fost confirmată de directorul spitalului. Evident, gestiunea va fi mai complicată. Nu ne rămâne decât să sperăm că platformele vor înregistra corect pe cei vaccinați cu diferite seruri și aceștia nu vor fi încurcați la rapel.
Cu toate astea, deocamdată, Lugojul s-a descurcat mai bine ca alte orașe din țară, campania de vaccinare decurgând continuu și fără incidente.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/