Căminele, muzeul și fanfara sunt prioritare pentru candidatul PMP la funcția de primar al comunei Sichevița

Reabilitarea căminelor culturale și modernizarea muzeului de la Gornea sunt alte două obiective din programul electoral al candidatului la fotoliul de primar al comunei Sichevița, Alin Găină. Căminele culturale din comuna cărășeană Sichevița au fost de vreo două ori reabilitate, dar starea lor nu e nici pe-aproape la stadiul la care ar fi trebuit să fie după cele două intervenții edilitare.

„Aici, după mine, ar trebui refăcute total pentru că sunt clădiri vechi, clădiri care necesită mai mulți bani să le repari, decât să le reabilitezi total. Există proiecte în acest sens, inclusiv guvernamentale, pe cultură sau proiecte europene cu care am putea să le reconstruim de la zero și să le dăm o altă înfățișare și să le aducem la ce trebuie acum în 2020, la ce nevoi sunt. Avem un muzeu special, un muzeu fantastic, acolo au lucrat oameni dea lungul anilor care au adunat tot felul de piese de prin pământ, săpând, arheologi venind în zonă. Zona noastră este o zonă arheologică foarte bogată. La ora actuală zace într-o necunoaștere totală, nu există un site în acest sens să fie promovat, nu există cineva în permanență care să deschidă ușile turiștilor care vin tot mai mulți, nu există niciun fel de informație concretă care să ducă să îl facem să fie vizitat și totodată prin prisma asta să putem să adunăm niște bani la Consiliul Local din care să putem să investim înapoi în muzeu sau în cultură. Consider că e de lucru în acest sens, amenajarea lui, reamenajarea lui și facerea lui cât mai vizibilă”, este de părere Alin Găină.

Odată reabilitate, clădirile ar putea fi folosite în paralel cu fanfara ce activa cândva în comună.

„Ce frumoasă era fanfara pe vremuri. Mergeau la diferite evenimente, inclusiv culturale, mai se făcea un joc cum se făcea pe vremuri când eram copil mic, foarte frumos. Au fost foarte mulți instrumentiști, oameni în vârstă care prin pierderea tradiției, prin lipsa implicării, sprijinului financiar, pentru că până la urmă tot de bani ne lovim, a dispărut treptat. Eu îmi doresc să reînviu această tradiție pentru că așa cum am mai spus ne leagă, sunt identitatea noastră, am da șansă unor copii să învețe la instrumente care fac parte dintr-o fanfară și să aibă ocupație, alta decât statul prin baruri, decât statul pe internet și am putea duce tradiția mai departe”, povestește cu nostalgie candidatul PMP la funcția de primar al comunei Sichevița.

(E)