Camelia Florea, încă o floare adăugată în frumosul buchet al muzicii populare românești

camelia 2
explo 1000x200

Nimic fără Dumnezeu și nimic fără frumos, așa se creionează portretul unei tinere interprete de muzică populară, pentru care viața de artist reprezintă cel mai frumos album ce va fi transmis din generație în generație. 

„Nu este ușoară calea pe care am ales-o, dar împlinirile sufletești depășesc așteptările, în pofida tuturor sacrificiilor”, spune Camelia Florea atunci când vorbește despre pasiunea ei, un talent descoperit chiar de la vârste fragede, pe vremea când microfonul reprezenta doar mânerul unei corzi de sărit, publicul era format din prieteni și scena din câteva bănci așezate în fața caselor din Sânandrei, localitatea natală a interpretei.

„De acolo a început totul. Nimeni nu avea voie să plece de la spectacolul meu, iar cu timpul băncuțele au devenit scene ale unor festivaluri de renume la care am participat cu mândrie și prietenii mei s-au transformat în spectatori iubitori ai acestui gen de muzică” – Camelia Florea

În vârstă de doar 27 de ani, dar cu suficientă experiență artistică, frumoasa Camelia Florea se poate lauda cu rezultate remarcabile la festivaluri sonore din lumea muzicii populare, precum: „Strugurele de Aur”, „Grai și cântec din străbuni”, „Lada cu zestre” sau „Mariana Drăghicescu”. De asemenea, talentul a propulsat-o alături de nume îndrăgite precum Ceca, Andra, Petrică Miulescu Irimică, Andreea Voica, Doru Țăranu, Dănuț Mersan, Luci Dugă Cărășanu sau Petrică Nicoară.

Pentru un suflet sensibil, îndrăgostit de frumusețea florilor, dar cu o îndârjire de oțel, drumul spre o carieră de succes a decurs cum nu se poate mai frumos:

„Am început să cânt de la 12 ani la Școala Populară de Arte Ansamblul Timișului, apoi am continuat studiile la Școala Populară de Arte din Timișoara, studiile liceale urmându-le la Liceul de Muzică și Arte Ion Vidu din Timișoara și, desigur, în tot acest timp am colaborat și colaborez cu Ansamblul Timișul al Casei de Cultură a municipiului Timișoara”.

camelia florea

Camelia Florea a scos până în prezent două albume în colaborare cu alți artiști, are peste 15 videoclipuri, iar în lucru sunt încă opt, precum și un album propriu, toate realizate în parteneriat cu studiourile Electrorecord și Audiotim.

Viața unui artist este foarte frumoasă, dar deloc ușoară! Uneori a plâns, a suferit, dar publicul nu a știut niciodată că în spatele unui zâmbet frumos se ascund lacrimi și poate multă, multă durere. Muzica este pansamentul sufletului chiar și dacă pandemia a închis porți pentru mai toți artiștii. „Sfârșitul nu este aici și nici nu va fi! Noi trăim din muzică și pentru muzică, iar atunci când lacătul este pus, ne bucurăm de hobby-urile noastre, iar eu nu am doar unul, muzica, ci și florile pe care le iubesc, sunt alinarea fiecărei femei, reprezintă acea sensibilitate aparte, și în acest sens îmi canalizez toată atenția și doresc să am și propriul meu boutique”, mai spune Camelia.

Așa cum îi șade bine unui interpret de muzică populară, costumele tradiționale populare nu lipsesc din garderobă, iar Camelia, în decursul timpului a adunat un număr impresionant de costume, cel mai vechi având o vechime de 150 de ani. Provine tocmai din zona Verendinului, Banatul de Munte.

„Provin dintr-o familie de ardeleni și pentru noi iubirea de țară este totul. Așa sunt și eu, un patriot îndrăgostit de neam, de joc, de cântec, de tradiții. Am o colecție impresionantă de costume populare pe care nu le-am moștenit, le-am achiziționat cu mari eforturi, pe unele dintre ele chiar și cu ultimii bănuți, dovadă este și cel mai vechi costum pe care îl am, foarte uzat, dar pe care îl iubesc din tot sufletul”, ne-a dezvăluit aceasta.

Petrecerile de acasă nu se pot compara cu nimic, dar artista știe că și peste hotare frații noștri se bucură de fiecare dată atunci când aud cântecele autentice românești. Și, pentru că muzica nu are granițe, a susținut concerte și în țări precum: Italia, Germania, Franța sau Austria, iar următorul vis este să ajungă în Statele Unite ale Americii unde să bucure și comunitatea de români de peste ocean.