Calitatea aerului în județul Timiș, în limite rezonabile. Subprefectul cere totuși identificarea poluatorilor

whatsapp image 2021 11 04 at 16.16.02

Indicatorii de calitate a aerului monitorizați de inspectorii de mediu în Timișoara și județul Timiș nu indică depășiri ale valorilor anuale maxime admise. Există totuși câteva probleme punctuale semnalate de Agenția pentru Protecția Mediului. În context, subprefectul de Timiș a cerut autorităților să identifice poluatorii care stau în spatele indicatorilor măsurați, ca pe viitor să se poată lua măsurile necesare pentru eliminarea acestor depășiri. 

Potrivit datelor prezentate de Agenția pentru Protecția Mediului, în Timiș nu au fost înregistrate depășiri ale valorilor limită anuale în ceea ce privește calitatea aerului, nici la dioxidul de sulf, particulele în suspensie, monoxid de carbon, benzen, metale grele sau praf. Verificările au fost făcute în primele 10 luni ale anului la cele 7 stații automate din județ.

Totuși, s-au înregistrat depășiri la ozon (la stația situată pe CD Loga și la Carani) și la dioxidul de azot (Calea Aradului și la Moravița), însă nu peste cele maxime admise într-un an. Sursele acestor depășiri sunt reprezentate în principal de traficul rutier și activitățile industriale.

„Media anuală nu este depășită la niciun tip de indicator măsurat. Nici la dioxid de sulf, nici la praf, nici la metale grele, nici la benzen, nici la monoxid de carbon. Problema care se pune nu este să ne limităm doar la aceste valori anuale, ci să vedem exact și numărul de depășiri zilnice. Adică, după un anumit număr de zile, 10, 20, 30 în care avem depășiri la anumiți agenți poluanți, s-ar putea ca anumite persoane aflate în grupele de risc, copii, bătrâni, persoane cu afecțiuni cardiovasculare sau pulmonare să fie afectate. Trebuie să luăm măsuri ca numărul de zile în care sunt depășiri să fie tot mai mic și să mergem direct spre poluatori, ca să nu permitem un număr de zile care să afecteze sănătatea oamenilor, dar care, la final de an, la o medie anuală să se înscrie într-un raport foarte roz în care noi nu avem poluare în Timișoara și în județ.”, a declarat subprefectul Ovidiu Drăgănescu.

El a cerut autorităților să ia măsuri în acest sens. Să identifice sursele de poluare din oraș ca să poată acționa punctual atunci când sunt înregistrate depășiri ale indicatorilor măsurați.

„După părerea mea, ar trebui ca la fiecare depășire, chiar dacă este depășire la nivelul unei singure zi sau a unei săptămâni a valorilor limită, indiferent de indicatori, Agenția pentru Mediu sau Serviciul pentru Mediu de la Primăria Timișoara să știe imediat despre ce posibil poluator poate să fie vorba. Adică în spatele fiecărui indicator pe care noi îl supunem atenției la nivelul întregului an trebuie să știm ce activități industriale sau ce activități ilicite pot să apară, de la arderi de deșeuri, la arderi de cabluri de diferite tipuri pentru obținerea metalelor sau activități industriale de alt gen. Asta este o condiție pentru a se desfășura cât mai rapid o anchetă la o anumită depășire, la un anumit indicator, astfel încât să se poată verifica imediat la acești poluatori sau să se vadă dacă nu e vorba de alți poluatori ad-hoc.”, a explicat Drăgănescu.

Subprefectul a cerut și reprezentanților localităților periurbane să identifice poluatorii din zona unității administrativ-teritoriale, pentru ca ulterior să poată interveni punctual pentru diminuarea, respectiv eliminarea acestora.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/