Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, a semnat petiţia pentru „Oportunităţi egale în Uniunea Europeană: un salariu minim european”. Dobra şi-a motivat opţiunea prin faptul că doar aşa se pot reduce decalajele între cetăţenii europeni.
În plus, permițând accesul la șanse egale și promovând standarde minime europene, Uniunea Europeană se poate transforma într-un simbol al dezvoltării și bunăstării la nivel global. Prin eforturile stângii europene, noua Comisie Europeană s-a angajat în fața Parlamentului European să introducă salariul minim European, îşi exprimă opţiunea şeful CJT.
„În UE, 22 dintre cele 27 de state membre au un salariu minim la nivel național. Astfel, la începutul anului 2020, cel mai mare salariu minim lunar brut era în valoare de 2.141,99 euro (1.834 euro net/ lună), în Luxemburg. La polul opus se află Bulgaria cu 312 euro (242 euro net/lună). În România, în prezent, salariul minim brut este de 468 de euro (283 euro/net lună), respectiv 524 de euro (315 euro net/lună) pentru angajații cu studii superioare. La nivelul statelor Uniunii Europene, țara noastră a înregistrat în ultimul deceniu cea mai amplă creştere a salariului minim la nivel național, creștere accentuată în ultimii doi ani de guvernare social-democrată, în ciuda opoziției partidelor de dreapta (majorarea salariului minim net a fost de 36% între 2016 și 2019)”, a explicat Călin Dobra, preşedintele CJT, într-o postare pe Facebook.
Posibilitatea fiecărui timişean de a semna această petiţie a făcut-o publică şi Alexandru Iovescu, consilier judeţean PSD, în urmă cu câteva săptămâni. A vorbit atunci despre importanţa ei şi că oricine doreşte o poate semna la sediul PSD Timiş.