Este a doua săptămână când căldura excesivă generează probleme pentru lugojeni. Zeci de persoane se adresează zilnic Compartimentului Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal „Dr. Teodor Andrei” din Lugoj, media fiind de aproximativ 60 de persoane pe zi. Odată cu valul de caniculă s-au agravat afecțiunile cronice, cardiace și respiratorii. Și pacienții mușcați de căpușe se prezintă zilnic la spital.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Timiș recomandă oamenilor să evite expunerea prelungită la soare, în special la orele prânzului, să consume suficiente lichide, în vederea hidratării corespunzătoare. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute. Oamenii sunt sfătuiți să poarte pălării de soare, haine lejere, în culori deschise, să consume fructe și legume în stare crudă și să limiteze consumul băuturilor alcoolice ori care au conținut ridicat de cofeină.
Amintim că în perioadele cu temperaturi ridicate extreme, la locul de muncă angajatorii trebuie să asigure măsuri minimale, precum reducerea intensității și ritmului activităților fizice; asigurarea ventilației; alternarea efortului dinamic cu cel static și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.
Pentru a verifica respectarea condițiilor impuse de perioada caniculară, ITM Timiș face descinderi la companiile din județ, solicitând tuturor angajatorilor de pe piața muncii a județului să respecte prevederile O.U.G. nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.