Călătoriile gratuite cu trenul, acordate studenților, o dovadă a discriminării?! Cine are interese ascunse?

Transportatorii acuză gratuitatea transportului feroviar acordată studenților, susținând că se aplică discriminatoriu și că urmărește obținerea de avantaje financiare din bani publici; aceștia cer Ministerului Finanțelor, printr-o scrisoare deschisă, să explice acordarea subvențiilor.

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a depus miercuri o adresă la Ministerul Finanţelor pentru lămuriri cu privire la modul de acordare a subvenţiilor şi decontarea biletelor pentru transportul feroviar al studenţilor. „Dorim să se facă publice datele unui control referitor la gratuitatea oferită studenţilor”, se arată în scrisoarea deschisă publicată joi de COTAR.

„Considerăm că această gratuitate este nelegală şi se aplică discriminatoriu, doar transportului pe calea ferată, atât pentru CFR Călători, cât şi pentru operatorii privaţi, excluzând, însă, transportul rutier sau naval, deşi sunt zone din ţară în care studenţii nu ar putea ajunge cu trenul. Considerăm, aşadar, că strategia lansată la începutul acestui an are scop politic, targetul fiind susţinerea anumitor categorii de transportatori şi obţinerea de avantaje băneşti din banii publici”, potrivit documentului citat.

COTAR cere ca Ministerul Finanțelor să comunice când a fost efectuat ultimul control de la Direcţia Generală Antifraudă Fiscală sau ANAF, Direcția Control ori Curtea de Conturi, la companiile de transport feroviar care primesc subvenții.