Călătorie în jurul lumii doar cu bani de buzunar

Mall 1000x100 untitled design set 970x90 px

Poți să vezi lumea și cu buzunarele goale. Dovada vie este un tânăr din Timișoara, care a străbătut România în lung și-n lat, a vizitat 12 țări și Statele Unite doar cu bani de buzunar. Conceptul se numește couchsurfing, iar cu puțin curaj și spirit de aventură, călătoria mult dorită se află la o distanță de un singur click.


Dezvoltat în Statele Unite și Europa, dar prea puțin cunoscut în România, couchsurfing-ul le propune turiștilor să se cazeze gratuit în țările pe care le vizitează. Tot ce trebuie să facă este să se autentifice pe o platformă online. Zis și făcut pentru Valentin Ghințan, un student din Timișoara, care a intrat în comunitate acum doi ani. „Mi-am făcut cont online și inițial nu știam să îl folosesc, credeam că toată povestea asta nu este reală. Dar în toamna anului 2016 am cazat primul turist. Era un tânăr, viitor medic, din Israel care dorea să viziteze orașul”, a povestit Valentin.

Turiști din Canada, Germania, Belgia, Rusia și Argentina i-au trecut pragul casei, iar într-o singură lună a fost gazdă pentru 20 de străini. „Nu există limită de vârstă. De exemplu la mine a locuit un domn în vârstă de 60 de ani venit chiar din Australia. Dacă dorești, poți să impui unele reguli, de exemplu să nu fumeze în casă, iar cazarea și mâncarea sunt gratuite. Eu, de exemplu, le fac și un tur și le povestesc istoria orașului”, a mai spus tânărul.

Valentin a fost și turist. A vizitat 37 de orașe din România, 12 țări și SUA. A stat patru zile în Cehia și a cheltuit doar 50 de euro! „M-am obișnuit să merg cu ocazie. Deci drumul de obicei nu costă. Românii cer în general bani, dar în străinătate este o insultă”, povestește Valentin Ghințan.

timisoara capitala 2023 gif card de energie dacus 1000x100

 

A cunoscut oameni din toată lumea, iar unii i-au dat și bani de cheltuială. Anul trecut și-a petrecut Crăciunul cu o familie din Congo stabilită la Bruxelles și spune că a fost una din cele mai frumoase experiențe. Valentin are un plan și pentru anul viitor – vrea să călătorească timp de o lună doar cu bani de buzunar pe traseul România – Bulgaria – Turcia – Armenia – Georgia.

Comunitatea de couchsurfing din Timișoara este formată din 1.000 de membri, dintre care 50 sunt activi. Cei care se înscriu pe platformă primesc raiting-uri pozitive sau negative, iar utilizatorii au posibilitatea să scrie câteva rânduri despre persoanele cu care au interacționat.

untitled design set 970x90 px