Câinii Gârnicului de azi, compania europenilor de mâine

Deși fenomenul câinilor vagabonzi generează mari probleme anumitor UAT-uri din Caraș-Severin, situația patrupedelor fără stăpân nu este deloc alarmantă în comuna Gârnic.

Cu toate că admite prezența câinilor fără stăpân pe raza comunei pe care o conduce, primarul Nicolae Tismănariu subliniază că, până în momentul de față, animalele nu au creat incidente care să aibă consecințe grave asupra cetățenilor: „Avem câini vagabonzi ca peste tot. Dar nu am avut incidente grave sau reclamații de la cetățeni.”, a explicat edilul-șef pentru expressdebanat.ro.

În același timp, șeful administrației publice locale din Gârnic spune că prezența patrupedelor pe străzile comunei se datorează și faptului că localnicii nu sunt încă foarte deschiși campaniilor de sterilizare: „Unii oameni sunt deschiși campaniilor de sterilizare, alții nu. Însă, probabil, dacă nu au fost incidente pe această temă, localnicii nu au văzut sterilizarea ca pe o necesitate. Oamenii sunt încă reticenți în această privință.”, a dat de înțeles primarul.

Pe de altă parte, edilul aduce în prim-plan și motivul pentru care animalele fără stăpân nu au creat probleme în comunitate: „Avem un tânăr belgian, care s-a stabilit la noi în comună. El are un fel de ONG. Cred că actualmente are undeva la 120 de câini. Acesta se ocupă de ei: de hrană, de tot ceea ce le trebuie, în special de adopții. La acest capitol, tânărul merge mult pe ideea adopțiilor în străinătate: Olanda, Belgia, toată Europa. Are mașină și îi transportă. Împreună cu el am organizat și campaniile de sterilizare.”, a mai ținut să puncteze Nicolae Tismănariu, primarul social-democrat al comunei cărășene.