Câinii comunitari din Șag, capturați de hingheri. Autoritățile locale îi verifică și pe cei cu stăpân

caini sag

Prezența a tot mai mulți câini comunitari pe raza comunei Șag îi nemulțumește pe locuitori, motiv pentru care primăria a început o acțiune prin care să îi strângă și să îi ducă în adăposturi. În plus, în urma unei acțiuni făcute în comun cu polițiștii locali, autoritățile îi verifică pe proprietarii care au animale, aducându-le la cunoștință din nou obligațiile care le revin. 

Marți, Primăria Șag a solicitat intervenția firmei Danyflor pentru capturarea câinilor comunitari. Primarul Flavius Roșu spune că problema nu există doar în localitatea pe care o conduce.

„Este o problemă la nivel național cu câinii comunitari și încercăm să luăm măsuri pentru a preveni unele incidente neplăcute. Sunt și cazuri când sunt câini ai unor locuitori care lasă ușa deschisă, poarta deschisă, câinele vă dați seama că iese pe stradă. Nu am avut incidente majore pe raza localității și sper să nu avem, dar trebuie să luăm unele măsuri și ne-am gândit să luăm legătura cu ONG-urile care se ocupă de acest lucru și să încercăm, cu ajutorul acestor ONG-uri, să venim în sprijinul atât a locuitorilor comunei, cât și să îi sterilizăm pe câinii comunitari.”, a declarat primarul Flavius Roșu.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

În comună va fi demarată și o campanie pentru informarea cetățenilor care au în proprietate animale. Astfel, de joi, 20 ianuarie, două echipe formate din câte un medic veterinar și un polițist local vor verifica respectarea obligațiilor legale ce revin fiecărui deținător de câini. Cu această ocazie, câinii vor fi și înregistrați, și microcipați.

Primăria urmează să anunțe în perioada următoare și termenul până la care toți deținătorii de animale vor trebui să își sterilizeze câinii, conform legii. După acel termen, se vor aplica amenzi. Potrivit legii, fiecare proprietar trebuie să își înregistreze câinele în registrul de evidență al câinilor cu stăpân și să îl microcipeze, de asemenea trebuie să îl deparaziteze periodic. Înainte de vânzarea lui, cumpărarea, fie după pierderea acestuia – proprietarul este obligat să notifice medicul veterinar, într-un termen de 7 zile. Este interzisă lăsarea nesupravegheată a animalului pe domeniul public, precum este și obligatorie sterilizarea acestuia.

La începutul anului, un bărbat a împușcat mai mulți câini în zona gării din localitatea Șag, omorându-l pe unul dintre aceștia. Săptămâna trecută, în urma unei percheziții făcute la domiciliul bărbatului, polițiștii au găsit mai multe arme și muniția aferentă, deținute fără drept. Bărbatul a fost reținut.

banner 970 x 250