Câinele erou de pe Semenic, victimă a statutului de vedetă! După ce l-a adoptat, Ionuţ Popovici anunţă că va depune plângere penală pentru furt!

Gestul uman al vicepreședintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionuț Popovici, de a adopta câinele erou de la Văliug a declanşat dispute greu de imaginat, după ce s-a aflat că patrupedul-vedetă ar avea de fapt un nou stăpân.

Deși pot părea simple întâmplări răzlețe, privite împreună toate episoadele acestei întâmplări denotă scenariul clar al unei campanii de prost gust, campanie care numai în sprijinul animalelor fără stăpân nu vine!

Pentru cei care nu cunosc povestea, Max este un câine considerat maidanez (vom detalia ulterior starea de fapt a cățelului) care, după ce un biciclist a căzut și s-a rănit grav, l-a încălzit pe acesta până la venirea salvatorilor. S-a întâmplat în seara de luni, 16 iulie, pe Semenic, iar cazul a fost mediatizat de noi în dimineaţa zilei de 17 iulie.

CITEŞTE ŞI: INEDIT. Un câine maidanez, primul salvator al unui biciclist accidentat pe Muntele Semenic

Aflând de gestul câinelui și de faptul că acesta, nefiind microcipat, nu ar avea stăpân, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ionuț Popovici, a decis să-i ofere o casă maidanezului erou, pe care l-a botezat, împreună cu cei doi copii ai săi, Max. Cum acasă mai are 4 căței, unii dintre ei tot foști maidanezi, ca și Max, Popovici l-a găzduit pe câinele adoptat lângă un alt cățel al său, Toto, cu care Max a ajuns să împartă curtea locuinței. Este adevărat că, pentru un maidanez, Max era destul de lipicios, nu arăta rău sau lihnit de foame, dar familia Popovici nu a intrat la bănuieli, ci s-a bucurat de prezența patrupedului, pe care a încercat să-l integreze în familie.

CITEŞTE ŞI: Ionuț Popovici a adoptat câinele care a salvat viața biciclistului accidentat pe Semenic

Joi, 19 iulie, Max a ales să sară o poartă și să se plimbe prin fața casei, iubitor de libertate de mișcare fiind precum orice animal. În fața casei lui Ionuț Popovici l-a găsit o doamnă arhitect, Ciomaga, a luat câinele și l-a urcat în mașina sa, secvenţă observată de către mama vicepreşedintelui CJ. Arhitecta a mers apoi cu câinele la medic, l-a microcipat și vaccinat și s-a făcut stăpână pe câine.

Aceasta trimite o filmare Asociației Dogs Center din Reșița, care postează filmulețul cu patrupedul salvator și următorul comentariu: „A fost găsit pe stradă în data de 19 când mi-a trimis poze domnul ce a declarat că l-a adoptat, am primit astăzi filmarea că din 19 de fapt nu mai era la acesta. Am fost contactată de o doamnă cum că acest cățel a fost găsit pe stradă în Reșița, în Luncă, l-a recunoscut imediat pentru că doamna Arh. Raluca Ciomaga locuiește la munte și cunoaște cățelul de mult timp, fiind un cățel foarte afectuos și lipicios, este greu să-l uiți, acolo îi era locul la Crivaia. L-a luat și l-a dus acasă, a mers cu el și la veterinar și acum este cățelul ei, înregistrat pe numele ei. Mama dânsei a văzut știrea și ne-a contactat cum că acea informație este o minciună și cățelul de fapt era în stradă. Acum cățelul este în siguranță, a ajuns înapoi la munte unde a fost întotdeauna obișnuit, dar de data aceasta are și o familie care va avea grijă de el și libertatea de care are nevoie”.

Aceeași mamă a arhitectei trimite în 19 iulie un e-mail redacției noastre: „Nu mai dezinformati Nu a fost adoptat de nimeni Este la Valiug cules de pe strazi azi 19.07.2018 nemancat plouat etc  Domnul de care se zice ca l a adoptat sa ma caute”. Cerem respectuos un număr de telefon ca să discutăm cu cea care a găsit cățelul, dar ni se răspunde cu o întrebare, dacă cel care l-a adoptat îl mai vrea sau nu.

PRO TV-ul şi oferta germană de 500 de euro

Prin intermediul postărilor de pe Facebook, după două zile de căutare, Ionuț Popovici află până la urmă unde este cățelul și ia legătura cu arhitecta respectivă, pentru a-și recupera animalul adoptat. Aceasta îl cheamă la casa sa din Văliug unde, însă, cheamă și o echipă de la PRO TV, pentru a face un reportaj pe tema cățelului Max. Atunci le-a spus reporterilor că nu îi știa povestea (deși din e-mailul trimis redacției noastre ar cam rezulta altceva) și a lăsat să se înțeleagă că îi va înapoia câinele adoptat lui Popovici, reportajul celor de la PRO TV încheindu-se chiar cu această idee.

„Eu am spus că sunt dispus să îi restitui doamnei toate cheltuielile medicale sau de altă natură pe care le-a avut cu Max”, a explicat Ionuț Popovici care, împreună cu cei doi copii ai săi, plecaseră spre Văliug să recupereze câinele. Doar că, după ce a plecat echipa de filmare, povestește Popovici, arhitecta s-a răzgândit și i-ar fi spus acestuia că nu-i mai dă câinele înapoi, ci că a găsit pe cineva în Germania care îl vrea și e dispus să dea 500 de euro pentru Max. Dar că se mai gândește până marți (24 iulie) și că va lua chiar legătura cu cei din Germania, în încercarea de a-i convinge să renunțe la Max. Cei doi copii ai demnitarului au plecat de la Văliug plângând, căci ei îl consideră pe Max ca făcând parte din familia lor.

În tot acest timp, Popovici este căutat de un cuplu din mediul de afaceri reșițean, care îi spune că, de fapt, Max e al lor, l-au crescut la casa pe care o au în Văliug și că, asemenea oricărui câine de curte, Max mai și lipsește cu zilele de acasă.

Popovici depune plângere penală pentru furt!

A doua zi, cea care a luat câinele chiar din fața casei lui Popovici și a umplut Facebook-ul de invective la adresa sa i-a transmis lui Popovici că nu-i va da câinele, pe care îl va păstra ea. „Eu nu pot înțelege asemenea comportamente, dar ce pot eu face este să depun o plângere penală pentru furt, căci consider că acest câine, adoptat de mine cu cele mai bune intenții, a fost furat din fața casei”, ne-a declarat Ionuț Popovici.

Chiar dacă nu ar fi știut că animalul are un stăpân, legea și unele filme ne învață că, atunci când „găsești” ceva pe stradă, nu îl iei acasă, ci anunți Poliția pentru a verifica dacă, nu cumva, l-a pierdut cineva. Așa cum ar fi normal. Și tot normal ar fi ca atunci când afli, fie și de la veterinar, că animalul ar avea un stăpân să încerci să iei legătura cu persoana respectivă, să vezi de ce e câinele în fața casei și abia apoi să regizezi reportaje de presă.

Pentru Popovici scenariul a deviat mult prea departe căci, deși vorbim despre un politician, gestul său a fost unul normal, omenesc, iar animalele și iubirea pentru animale nu ar trebui folosite în alte scopuri, politice sau nu.

Între timp, unele postări ale Asociației Dogs Center Reșița au fost șterse de pe Facebook, probabil oamenii de acolo și-au reconsiderat poziția față de cele scrise…