Angajații Spitalului Clinic CF din Timișoara se tem de o posibilă contaminare în rândul personalului medical atunci când la unitatea sanitară vor fi internați pacienți cu coronavirus. Oamenii vor să atragă atenția că prevenția este esențială în limitarea răspândirii virusului și spun că vor să lucreze, să ajute, dar în alte condiții. Conducerea unității sanitare a transmis, pentru Express de Banat, că există atât circuite, cât și protocoale.
Acuzațiile sunt legate de o lipsă de organizare, având în vedere faptul că Spitalul CF face parte din linia a II-a. Asta înseamnă că, după ce vor fi ocupate paturile Spitalului „Victor Babeș”, o parte din cazuri va fi redirecționată către Spitalul CF. „Circuitele sunt funcționale pe hârtie. În realitate, spitalul fiind vechi nu se pot realiza circuite corecte cu separare completă. Astfel, pe poarta spitalului intră pacienți pozitivi și tot pe acolo intră personalul medical. Avem 10 combinezoane și 10 măști FFP2 de la Inspectoratul penturu Situații de Urgență. Restul sunt obținute prin donații și ne ajunge pentru maximum opt sau nouă zile. În schimb, direcțiunea a anunțat ISU că suntem pregătiți să preluăm 30 de pacienți cu COVID-19. Dezinfectanți nu am primit. Până acum am folosit cloramină, dar nici pentru cloramină nu avem un protocol în care să se specifice concentrația corectă.”, a transmis, sub formă de anonimat, un angajat al spitalului.
Oamenii sunt speriați pentru că lipsa unor protocoale clare și a disciplinei au condus la apariția unor focare de infecție, iar cele mai elocvente exemple sunt cele de la Spitalul Județean Suceava și de la Spitalul Județean din Deva. „Medicul de boli infecțioase, angajat de trei săptămâni, nu are experiență în domeniu și ar trebui să coordoneze activitatea personalului care lucrează cu bolnavi COVID. Personalul nu are încredere că deciziile acestui medic sunt corecte astfel încât să fim protejați. În pavilionul în care vor fi internați 30 de pacienți există două toalete și două dușuri la care nu curge apă caldă. Atitudinea medicilor din spital se rezumă la faptul că stau la doi metri de pacienți, iar asistenta și infirmiera intră în contact direct cu pacientul. Nici vorbă de echipă care se presupune că ar trebui să lucreze împreună.”, a mai transmis angajatul spitalului.
Cadrele medicale mai spun că cearșafurile și prosoapele de unică folosință oferite ca donație, dar și lenjeria din dotarea spitalului trebuie incinerate, iar stocul nu este suficient de mare. De asemenea, nu ar fi fost rezolvată nici situația legată de cazarea separată a personalului medical care va trata pacineți COIVD-19. „Singura noastră problemă este că nu o să fim protejați și îi îmbolnăvim și pe cei de acasă. Ne întrebăm ce facem după? Alții au primit cazare. Încercăm noi să ne căutăm chirii, să stăm împreună. Am înțeles că la «Victor Babeș» nu se întâlnește o echipă cu cealaltă. Ei spun că s-au format echipe a câte doi medici, două asistente, două infirmiere și doi rezidenți, echipe care vor sta într-un container. Intrăm cât intrăm la pacienți, dar apoi va trebui să stăm îmbrăcați opt ore în costumele alea, opt persoane într-un container. Nu știm unde ne vom dezbrăca. Pentru că ni s-a spus că nu vom avea acces în clădirea în care sunt vestiarele noastre când vor veni pacienți COVID-19. Când va veni vremea să plecăm acasă, noi ne întâlnim cu cealaltă echipă care ne ia locul în acel container. Vreau să lucrez, vreau să ajut, dar nu așa pentru că ajungem să fim un al doilea Suceava.”, a spus un alt cadru medical cu care am luat legătura, dar care a preferat, de asemenea, să își păstreze anonimatul.
Deocamdată Spitalul CF este folosit ca unitate sanitară de triaj. Asta înseamnă că pacienții suspecți vor fi transferați la „Victor Babeș” doar dacă rezultatul testului este pozitiv. „Dacă este negativ sunt duși pe secția de Interne care a preluat până acum pacienții infecțioși non-COVID. Consider că, în acest spital, nu este posibil altceva mai mult decât triajul acestor pacienți și îngrijirea bolnavilor care au fost transferați de la Spitalul de Boli Infecțioase și care nu au coronavirus.”, a mai spus cadrul medical. Angajații spun că nu există protocoale scrise după care colectivul medical să se ghideze în momentul în care vor ajunge bolnavii COVID-19 la Spitalul CF.
Conducerea Spitalului CF a răspuns acuzațiilor
Am luat legătura cu conducerea unității sanitare, iar în urma unui apel telefonic povestea a fost infirmată. „Din punctul meu de vedere, informațiile pe care le-ați primit nu sunt sustenabile și vă rog să faceți în scris o solicitare și o sa vă răspund punctual la fiecare în parte.”, a transmis Marius Olaru, managerul Spitalului CF.
De reținut este faptul că Spitalul CF aparține în mod normal de Ministerul Transporturilor, dar odată cu pandemia, a fost trecut în responsabilitatea Ministerului Sănătății. Există materiale sanitare suficiente, anunță reprezentanții spitalului, dar, aparent, achiziționarea acestora a fost dificilă.
„Spitalul are, în acest moment, echipamente de protecție prevăzute în Ordinul nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus, COVID-19. Conducerea Spitalului, atât în mod direct, cât și prin Asociația «Împreună pentru Spitalul Clinic CF Timișoara» a dotat secțiile cu materiale de protecție și dezinfectanți conform solicitărilor personalului sanitar. Menționăm faptul că, până în prezent, nu au fost primite materiale de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, în afară de cele asigurate din alocările bugetare cu această destinație din veniturile proprii ale instituției. Protecție personalului sanitar, în cadrul pacienților suspecți COVID-19, a fost asigurată în mod corespunzător.”, au transmis reprezentanții unității sanitare.
Există un medic infecționist, dar echipei care asigură managementul pacienților COVID-19 i se alătură un medic epidemiolog și un medic specializat în managementul calității. Această echipă „a stabilit circuite clare în pavilionul dedicat exclusiv internării pacienților SARS-Cov-2 pozitivi. În acest pavilion, sunt disponibile 25 de paturi pentru pacienții cu forme ușoare sau medii. Din momentul desemnării Spitalului Clinic Căi Ferate Timișoara ca spital de linia a II-a, echipa amintită a efectuate instructaje privind echiparea și dezechiparea personalului implicat în îngrijirea pacienților COVID-19 (medici, asistenți medicali, infirmieri, brancardieri)”, a transmis conducerea Spitalului.
Cât despre circuitele destinate pacienților confirmați pozitiv, reprezentanții unității sanitare spun că au fost realizate în conformitate cu legea și împreună cu specialiști de la Direcția de Sănătate Publică. Există un pavilion 15, complet separat de pavilioanele 13 și 14, iar circuitele stabilite pentru acest pavilion, numit și zonă roșie, au fost aprobate în luna martie de autorități. „În privința lenjeriei și a deșeurilor rezultate, spitalul are încheiat un contract pentru eliminarea în siguranță a acestor tipuri de deșeuri medicale. Personalul a fost instruit cu privire la procedura de manipulare a deșeurilor și a lenjeriei. Personalul medical, implicat în îngrijirea pacienților cu COVID-19, a beneficiat de instructaj privind echiparea și dezechiparea corectă, semnând în acest sens un proces verbal de instruire și este sfătuit să exerseze zilnic pașii din procedura de echipare și dezechipare.”, se arată în răspunsul primit.
Reprezentanții unității sanitare mai spun că au fost formate nouă echipe COVID a câte doi medici, doi asistenți și două infirmiere. La fiecare 24 de ore, câte trei echipe se succed după o rotație prestabilită. Pe lângă acestea, există și o echipă non-COVID-19 care va lucra separat în pavilioanele 13 și 14. „Această echipă are ca atribuție partea de coordonare și completare foi, prin comunicare telefonică cu echipele COVID-19 din zona roșie. Conducerea a organizat activitatea astfel încât echipele COVID-19 și non-COVID să nu intre în contact.”, a comunicat conducerea spitalului.
De asemenea, conform Planului Alb al județului Timiș, pacienții care au alte patologii și care sunt internați acum la Spitalul CF Timișoara vor fi transferați la spitalele din linia a III-a. Practic, unitatea sanitară se va goli și va trece automat sub titulatura de spital COVID-19, așa cum este și cel de la Pădurea Verde. Tot conform Planului Alb al județului, la Spitalul CF vor ajunge doar cazuri ușoare și medii, deoarece medicii din secția de ATI au fost relocați la Spitalul Județean din Timișoara pentru a oferi sprijin acolo.
Sursa foto: mediafax.ro