Cadou special pentru Moldova Nouă, la 300 de ani de existență

De 1 Decembrie, Moldova Nouă nu sărbătorește doar Ziua Națională a României, ci și 300 de ani de la prima atestare documentară. Cu această ocazie, orașul primește un cadou… în premieră.

La 300 de ani distanță de prima atestare documentară, de Ziua Națională a României, orașul Moldova Nouă primește un cadou aparte din partea lui Andrei Nistoran, autorul primei monografii a localității.

„Ideea elaborării unei monografii a localității Moldova Nouă a venit, firesc, deoarece în calitate de profesor de istorie am avut ocazia de a veni în contact cu diferite momente din istoria acestor meleaguri. În plus, sunt legat afectiv de acest oraș în care au viețuit părinții mei și o parte din familia mea […] În elaborarea lucrării, un rol important l-au avut monografia lui Alexandru Moisi, ca punct de plecare, rezultatele săpăturilor arheologice publicate în revista «Banatica», editată de Muzeul Banatului Montan din Reșița, informațiile oferite din arhivele locale cu privire la Moldova Nouă, datele obținute de la principalele întreprinderi și instituții din oraș și mărturiile furnizate de către unii cetățeni participanți la diferite evenimente din istoria contemporană a localității”, spune Andrei Nistoran în introducerea monografiei.

Lucrarea a fost publicată cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Moldova Nouă și vine în sprijinul celor care doresc să aprofundeze istoria localității, reprezentanți ai autorităților, instituțiilor sau simpli cetățeni.

„Aveam nevoie de acest manual de istorie locală, de monografia orașului nostru, pentru a putea transmite noilor generații tradițiile și actele de vitejie ale înaintașilor noștri. Mulțumiri speciale datorăm domnului profesor Nistoran Andrei, prin a cărui muncă și dăruire lăsăm moștenire copiilor și nepoților noștri istoria orașului Moldova Nouă”, spune Adrian Torma, primarul orașului Moldova Nouă.

Lansarea monografiei va avea loc vineri, 1 decembrie, la Casa de Cultură din Moldova Nouă, începând cu ora 12.00, imediat după încheierea manifestărilor organizate la Monumentul Eroilor din Parcul Central al orașului, cu prilejul Zilei Naționale a României.




Cu acest prilej, Casa de Cultură organizează un concurs și pune la bătaie 10 volume cu autograf. Detalii despre concurs găsiți la următorul link: https://goo.gl/gsTV7b. Câștigătorii vor fi anunțați în ziua lansării.

„Concursul nu face altceva decât să continue seria simplă, dar «revoluționară», a modului în care lucrurile s-au așezat la Casa de Cultură din Moldova Nouă, de când am venit. Vizavi de această monografie am anticipat interesul locuitorilor noștri și m-am gândit că acest concurs ar fi o modalitate bună de a-i pune într-o competiție pentru a intra în posesia unui exemplar. Vreau să funcționăm la fel de bine și în online, pe pagina noastră de Facebook, și cred că se pot realiza foarte multe lucruri, atâta timp cât există viziune!”, ne-a declarat Dorin Tismănariu, directorul Casei de Cultură din Moldova Nouă.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/