Cabinet stomatologic de urgență în Caransebeș?! Ar fi singurul în Caraș-Severin!

Statul român îi obligă pe pacienți să urle de durere în miezul nopții dacă au o urgență de natură stomatologică, iar atunci când un medic nu se gândește doar la propriul buzunar, ci și la oamenii care trăiesc din salariul minim pe economie sau chiar din mai puțin, toate ușile sunt închise!

Corneliu Zeicu e stomatolog în Caransebeș. Privat, așa cum sunt toți ceilalți. Privat pentru că statul român, prin Casa de Asigurări de Sănătate, decontează sume ridicole pentru astfel de servicii medicale. Atât de ridicole încât niciun medic stomatolog nu e interesat să lucreze în sistemul public de sănătate. Zeicu ar face-o și de multe ori în cabinetul său privat a îngrijit pacienți cu probleme chiar dacă aceștia n-au avut un leu în buzunar. De aici și propunerea pe care stomatologul le-o lansează autorităților din Caransebeș și Caraș-Severin: înființarea unui serviciu de urgențe stomatologice. Un cabinet de urgență cu program permanent!

„În perioada stării de urgență, toți pacienții au fost nevoiți să facă naveta la Timișoara, deoarece în Caransebeș nu există un cabinet stomatologic de urgență și toți medicii dentiști au fost neputincioși și nu și-au putut ajuta pacienții. Vin cu ideea de a deschide un cabinet stomatologic de urgență în cadrul spitalului din Caransebeș, cu minimum cinci doctori angajați, care să muncească prin rotație. Putem vorbi de o bună colaborare a domnului primar și a domnului director al spitalului, cu o aprobare de la Ministerul Sănătății pentru înființarea acestui cabinet stomatologic de urgență. Sunt determinat deoarece îmi doresc ca pacienții să aibă o calitate mai bună în urgențele stomatologice deoarece tind să cred că în ziua de astăzi nu toți pacienții pot să meargă la cabinetul privat pentru că nu toți au bani. Un cabinet stomatologic de urgență poate să satisfacă acele nevoi atunci când o măsea doare sau există o pulpită, care se manifestă mai ales seara”, și-a dezvăluit Zeicu intențiile.

În cabinetele stomatologice private, explică doctorul, prețurile au crescut cu până la 70 la sută din cauza rigorilor impuse de pandemie, motiv pentru care mulți pacienți amână vizita la dentist. Când durerile sunt imposibil de suportat, în afara orelor de program din cabinetele private nu există nicio altă soluție. Nici în Caransebeș, nici în vreo altă localitate din Caraș-Severin. „Aveam eu 10 ani când s-a desființat cabinetul de urgențe stomatologice de la Caransebeș. Trebuie spus și că 70 la sută din populație nu-și permite să meargă în cabinetul privat. Eu nu vreau să-mi fac reclamă, eu trag un semnal de alarmă că trebuie să ajutăm oamenii care nu-și permit. Este jignitor și umilitor la adresa omului care și-a plătit toată viața contribuția la stat și nu poate beneficia de anumite servicii stomatologice. Eu am încredere că, la Caransebeș, lucrurile se vor rezolva cu ajutorul administrației locale, atât primarul, cât și viceprimarul sau directorul spitalului sunt oameni cu pregătire, capabili, cu studii, înțelepți și cu iubire față de cetățeni”, a mai spus stomatologul pentru expressdebanat.ro.

Pentru înființarea unui cabinet stomatologic de urgență, spune Corneliu Zeicu, ar fi nevoie de cinci medici, o investiție în aparatură de câteva zeci de mii de euro și de un cabinet amenajat în Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș. „Putem vorbi de o bună colaborare cu administrația locală. Ar trebui propus proiectul în Consiliul Local, după care trimis la București și aprobat de Ministerul Sănătății. Apoi va urma un concurs și pacienții vor fi asigurați, iar eu aș dormi mai liniștit. Dotarea cabinetului s-ar ridica la aproximativ 25.000 de euro. Eu nu cred că problema sunt banii, ci lipsa ambiției de a lupta pentru înființarea cabinetului. Trebuie înființat la Caransebeș un astfel de cabinet cât mai repede”, a adăugat Corneliu Zeicu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/