Vremea caniculară îndeamnă la relaxare și distracție, deși situația generată de pandemia de COVID-19 a transformat vara acestui an într-una atipică. Astfel că, încă de luna trecută, ștrandurile și piscinele în aer liber s-au deschis în întreaga țară, însă cu respectarea unor condiții stricte.
Printre regulile publicate deja în Monitorul Oficial se numără asigurarea a cel puțin 12 metri pătrați pentru fiecare înotător, șezlongurile trebuie așezate astfel încât să permită între ele o distanță de cel puțin 2 metri în oricare direcție pentru persoanele care nu fac parte din aceeași familie, purtarea măștii este obligatorie în spațiile comune, cu acoperirea nasului și a gurii. Masca se poartă doar până la intrarea în bazin. Lista completă cu măsurile de protecție pentru prevenirea infecțiilor cu noul coronavirus trebuie afișată la vedere în interiorul bazelor de agrement, astfel încât vizitatorii să fie corect informați.
La Lugoj, oferta este aproape inexistentă în privința locurilor destinate înotului. Am ajuns să nu mai avem locuri de baie nici măcar pe malul Timișului. Ce să mai vorbim de oraș! Ce a fost s-a distrus, iar ce s-a construit e nefuncțional. Este și motivul pentru care cei care locuiesc la case își cumpără tot felul de piscine din magazinele de profil pentru a se răcori. În municipiul în care, în urmă cu două săptămâni, Timișul arăta ca Dunărea, singura piscină deschisă la momentul actual este cea din incinta J`Adore Boutique Hotel. Unicul loc unde lugojenii se pot răcori în condiții decente, zilnic în intervalul orar 9.00-19.00, în schimbul sumei de 30 de lei, care reprezintă taxa de intrare și șezlongul.
Ștrandul Municipal din cartierul cu același nume, în care s-au investit milioane de euro, se deschide cu întârziere, abia în data de 10 iulie. Baza de agrement va funcționa după programul de anul trecut, respectiv de marți până vineri, în intervalul orar 11.00-20.00, iar sâmbătă și duminică între orele 10.00 și 20.00. În zilele de luni, ștrandul este închis. Tarifele sunt 5 lei/persoană pentru elevi și studenți și 10 lei/persoană pentru adulți. Pe perioada stării de alertă biletul de intrare își pierde valabilitatea odată cu ieșirea din baza de agrement.
„Primăria Municipiului Lugoj aduce la cunoștința lugojenilor că Ștrandul Municipal se redeschide în data de 10 iulie. Din cauza stării de alertă generate de pandemia COVID 19, dar și a vremii nefavorabile, redeschiderea Ștrandului Municipal nu a putut avea loc mai devreme. Odată cu apariția Ordinului 1077, din 12 iunie 2020 al Ministerului Sănătății, care reglementează printre altele condițiile necesar a fi respectate pentru reluarea activității de natație în bazinele acoperite și în aer liber din România, personalul Ștrandului Municipal a făcut toate pregătirile pentru începerea în condiții de siguranță a activităților de agrement la Ștrandul Municipal. Pentru a păstra la un nivel minim riscul de infecție cu noul coronavirus, se vor respecta toate ordonanțele emise, precum și regulamentele privind condițiile necesare a fi respectate pentru reluarea activităților de natație în aer liber. Astfel, lista cu măsurile de protecție pentru prevenirea infecțiilor cu noul coronavirus va fi afișată la vedere în interiorul bazei de agrement. În incinta acesteia, ținând cont de suprafața bazinelor și a plajelor vor putea avea acces simultan doar un număr de 250 de persoane. Pe măsură ce unele persoane vor ieși, pot intra alte persoane, fără a depăși numărul maxim de 250. La intrare, fiecărei persoane i se va verifica temperatura, iar persoanele cu febră mai mare de 37,3° Celsius nu vor primi acces în incinta bazei. Clienții bazei de agrement sunt rugați să utilizeze dispozitivele cu dezinfectanți amplasate la intrare și în vestiare. Șezlongurile sunt așezate la 2 m distanță între ele și nu pot fi mutate. În apă, fiecărui înotător trebuie să-i revină o suprafață de 12 mp. Utilizarea dușurilor interioare este interzisă. Servirea produselor de la bar se va face de către personalul barului fără deplasarea clienților în punctele de servire.”, transmite Primăria Municipiului Lugoj.
La fel ca în anii precedenți, scăldatul în Timiş nu este recomandat. Reprezentanții DSP Timiş îi avertizează pe cei care fac baie în apele curgătoare din judeţ că se expun unor riscuri mari de îmbolnăvire. Totodată, ștrandul de pe insula din cartierul Cotu Mic a rămas doar o amintire. Stă închis de doi ani, iar acum a fost puternic avariat de inundații și are nevoie de o renovare completă.