Că bine le zici din gură, nea Petre!

Gogule, ai auzit și tu că duminică a fost la noi în județ nea Pătru Daea? A venit incognito. Pâș, pâș, pâș. Că nu-i place să facă tam-tam, să adune multă lume la un loc. Noroc cu tehnologia asta în comunicare, că n-ar fi știut nimeni. Vorba aia din popor, omul ăsta umblă ca banul rău. E ca Domnul Cuza care, să nu fie recunoscut de boieri, duminica se îmbrăca în trening, își lua o șepcuță de soare, se încălța cu tenișii cei buni și pleca pe sate, să vadă el cu ochii lui cum o ducea țăranul moldovean din acele vremuri. Așa și cu don ministru. Bine, nea Pătru nu le are cu treningul și tenișii, dar umblă, frate, de zici că se antrenează pentru crosul seniorilor, din toamnă. Uită-te la el cât e de sprinten și cât de fălcos și burtos e nea Nicu Ciucă, cu aproape 20 de ani mai tânăr. Mai tânăr și mai… general!

Grăbit nevoie mare. N-a vrut nici măcar să ia din fugă o gustare pregătită de fermierii din Sacu la marginea lanului de cucuruz. (Fac o paranteză. Mă apucă dracii când vorbim de fermieri, când ei sunt țărani toată ziua. Fermierii sunt în UE și State, nu la noi. Să ne fie clar.) Revin. Nicio gură de apă nu a vrut. Nimic, nimic. Cică le-ar fi spus ălora care veniseră să-l întâmpine: „voi credeți că mie îmi arde de mâncat când văd pământul ăsta atât de crăpat?” Că bine le-o zis, Gogule. Omul era în misiune, venise să se documenteze pe teren, să vadă cu ochii lui cum e pământul la Sacu. Pe de altă parte, ce ar mai putea să facă și nea Pătru pe focăraia asta? Cu toată știința lui dobândită de pe vreme lui nea Nicu, mare brânză nu mai poate face. Are bunăvoință, are logoree, are sfaturi, are de toate, dar degeaba. Se zbate ca peștele pe uscat că până o da drumul la irigațiile ălea o să mai curgă multă apă pe Dunăre.

La sfârșit, le-a prezentat oamenilor pachetul de măsuri ce trebuie luate urgent, a mai povestit una, alta, a dat mâna cu ei și dus a fost. Îl așteptau alți fermieri, pardon, alți țărani, alți activiști, alți olteni, alți munteni și regățeni, alte lanuri de porumb, floarea-soarelui și ce-o mai scăpa de seceta asta. Bravo, nea Petre, așa te vrem. Fii un exemplu pentru colegii matale din guvern și, în general, pentru noi toți. Te mai așteptăm pe la noi când mai ai drum spre Timișoara. Și suntem siguri că o să mai vii, că matale ești om de cuvânt care când promite ceva, așa rămâne: „Îi asigur pe fermieri că voi fi alături de ei în câmp şi de dumneavoastră (jurnaliştii – n.r.) acolo unde mă găsiţi. Să nu vă faceţi probleme dacă mă vedeţi noaptea, că pentru mine e zi”.

Așa o să fie, că bine le zici din gură, nea Petre!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/