Bustul fostului rector al Universității de Vest, Eugen Todoran, dezvelit pe Aleea Personalităților

Cu zece zile înainte de Centenarul Marii Unirii, pe Aleea Personalităților din Parcul Central a fost dezvelit bustul lui Eugen Todoran, primul rector al Universității de Vest din Timișoara de după Revoluție. Data de 21 noiembrie nu a fost aleasă întâmplător, ci pentru a marca 100 de ani de la nașterea profesorului universitar.

Bustul este o lucrare a sculptoprului Aurel Gheorghe Ardelean și a fost donat de familia Dorina și Karl-Ernst Nowak. La eveniment au luat cuvântul primarul Nicolae Robu, Dorina Nowak, care alături de soțul ei au donat bustul orașului, precum și Otilia Hedeșan, prorector al UVT. În Parcul Central au cântat și cei de la orchestra Timișoara Big Band. Eugen Todoran a venit în Timișoara în 1956 și a fost primul rector al UVT de după revoluție, pilon important al învățământului umanist în Banat. Din 2002, Todoran a fost decorat post-mortem cu titlul de Cetățean de onoare al Municipiului Timișoara.

Opera sa ştiinţifică îl aşează între cei mai importanţi exegeţi ai lui Mihai Eminescu, Lucian Blaga şi Titu Maiorescu, fiind distins cu premii şi diplome acordate de Academia Română şi de Uniunea Scriitorilor din România. Ca decan al Facultăţii de Filologie şi, mai ales, ca primul rector al Universităţii de Vest din Timişoara de după Revoluţia din 1989, a reorganizat şi a dus faima acestei instituţii atât în ţară, cât şi în întreaga Europă.

Eugen Todoran a iniţiat şi a susţinut înfiinţarea Bibliotecii Centrale  Universitare, instituţie de importanţă naţională, care, din anul 2000, îi poartă numele. Statuia se află alături de alte trei mari personalități politice și administrative al Timișoarei: foștii primari stan Vidrighin și Sever Bocu sau primul prefect al județului, Aurel Cosma.