Rezultatele la olimpiadele naționale sunt doar o dovadă în plus că elevii cărășeni sunt printre cei mai buni la învățătură chiar și pe țară. Tocmai de aceea, numărul elevilor bursieri atinge aproape o mie, însă răsplata pentru aceste rezultate este minimă.
Deși elevii cărășeni cunosc foarte bine care le este datoria la această vârstă și învață la școală, bursele oferite de stat sunt departe de a fi generoase. Pe lângă un număr impresionant de elevi ce au participat la diferite olimpiade și competiții pe țară și s-au întors acasă cu premii dintre cele mai bune, alții au reușit să se remarce la nivel local, însă fără ca meritele să le fie cu adevărat recunoscute.
„În urma datelor centralizate din situațiile transmise de către unitățile de învățământ preuniversitar din Reșița, vor fi acordate un număr total de 940 burse școlare”, precizează consilierul Lucian Chiș, din partea Biroului de Achiziții Publice, Cultură, Educație și Relații Interinstituționale.
Cuantumul lunar al burselor primite de elevi la școală nu depășește 40 de lei, o sumă foarte mică pentru efortul depus de școlari. Pentru anul acesta școlar au fost aprobate aproape 400 de burse de merit, de performanță și de studiu, însumând 30 de lei pe lună, 40 de lei și respectiv 20 de lei pe lună. Cele peste 600 de burse sociale aprobate în acest an școlar ajută familiile nevoiașe doar cu 22 de lei pe lună. Partea bună este că elevii primesc 12 luni această bursă, spre deosebire de bursele de studiu, care se acordă doar 9 luni pe an.
Astfel, după un calcul ușor se poate trage concluzia că în familiile ce au atâta nevoie de ajutorul primit de copii la școală ajung puțin peste 250 de lei pe an, iar cei care învață și fac performanță primesc de la școală maximum 360 de lei pe an, sume care nu răsplătesc nevoia și meritele elevilor. Scuza ar fi că țara este în plină criză economică.
Foto: alba24.ro