Burse școlare din indemnizația unui deputat de Timiș

Patru elevi din județul Timiș care locuiesc în mediul rural vor beneficia de o bursă lunară. Sursa de finanțare este indemnizația de parlamentar a deputatului Marilen Pirtea. Este al doilea an consecutiv în care parlamentarul asigură, prin intermediul Fundației Universității de Vest, astfel de burse.

Elevii care vor primi burse au fost selectați în funcție de situația socio-economică și de performanțele educaționale. Au fost vizați cei aparținând minorităților naționale, elevii care au părinții plecați în străinătate și ale căror condiții de viață sunt precare, cei cu venituri familiale limitate, orfanii, dar și olimpicii din mediul rural. Aceștia vor primi, începând din decembrie, 300 de lei pe lună, timp de 10 luni.

„Acești copii au demonstrat deja că vor să învețe. Ar fi păcat ca situația financiară precară să fie o piedică în evoluția lor. Bursa le este de folos, întrucât, după cum bine se știe, școala în România este gratuită doar declarativ. Costurile ascunse ale educației se pot dovedi prea mari pentru multe familii. Sumele necesare plății burselor provin din indemnizația de deputat, Fundația UVT  fiind cea care a făcut demersurile de identificare și selecție a beneficiarilor. Eu știu că a sprijini patru elevi este doar o picătură în ocean în contextul în care milioane de români trăiesc în sărăcie, dar, dacă fiecare dintre noi facem câte ceva în micul nostru colț de Românie, efectele pozitive vor fi cu siguranță vizibile”, a transmis Pirtea.

Contractele au fost semnate chiar de Moș Nicolae în cadrul unei întâlniri cu elevii, însoțitorii acestora, directorii de școli și reprezentanți ai primăriilor din localitățile în care locuiesc micuții. Pentru a beneficia de bursă, aceștia trebuie să nu fie exmatriculați, să nu renunțe la frecventarea cursurilor, să nu înregistreze 10 absențe nemotivate într-un semestru și să nu aibă corigențe. De asemenea, elevii trebuie să aibă media 10 la purtare și să obțină o medie semestrială și anuală mai mare de 8.