Gropile de gunoi clandestine alcătuiesc o adevărată epopee la Lugoj, acestea apărând în cele mai diverse zone ale orașului. Cu toate eforturile administrației locale, cetățenii continuă să arunce deșeuri la întâmplare.
Nu doar periferia Lugojului este ținta oamenilor lipsiți de bun simț care aruncă gunoiul pe unde apucă, ci și zonele din centrul orașului. Anual, malurile Timișului sunt acaparate de pungi de plastic, doze de suc sau PET-uri, deși coșurile de gunoi sunt amplasate chiar în apropiere, dovadă că unii lugojeni nu învață nimic nici din munca voluntarilor care de fiecare dată curăță benevol zona, nici nu iau aminte la recomandările autorităților locale și nu se sperie de amenzile semnificative acordate pentru depozitarea deșeurilor în locuri nepermise.
Din nefericire, gropi de gunoi clandestine apar și în alte părți ale orașului
„Pe platoul de la gară este focar de infecție. Nu se aruncă doar deșeuri ce provin din construcții, ci o grămadă de persoane ce locuiesc în cartier își aruncă gunoiul de câteva ori pe săptămână acolo. Vin țanțoși cu plasa în mână, o golesc și pleacă ca și cum ar fi cel mai firesc lucru. Probabil sunt cei ce nu au dorit să semneze contract cu Retim”, spune o lugojeancă ce locuiește în zonă.
Nu au scăpat de deșeuri nici zona pieței, la Plopi, cartierul Cotu Mic, Microraioanele sau chiar parcurile. De asemenea, în satul aparținător Tapia au fost aruncate recent gunoaie chiar pe o stradă centrală.
„Vecinii au văzut o camionetă de culoare verde care a basculat gunoiul pe strada cu Biserica, chiar în fața porții unui proprietar de teren. E incredibil! Nu se poate așa ceva!”, spune Constantin Lică, din Tapia.
O problemă permanentă o reprezintă și deșeurile provenite din construcții, care sunt adesea lăsate în locuri nepermise. Primarul Lugojului are în plan o strategie pentru a rezolva această situație, prin punerea la dispoziția cetățenilor a unor platforme dedicate.
„Cetățenii au anumite tipuri de deșeuri pe care la ora actuală nu au unde să le arunce sau le pot arunca, dar la costuri foarte mari. Asta este realitatea, nu putem de azi pe mâine să creăm platforme de colectare a acestor deșeuri. Avem un contract cu Retim pentru anumite tipuri de activități de colectare, contract care nu acoperă colectarea tuturor tipurilor de deșeuri. Suntem în curs de a contracta o societate care să ne facă o strategie de gestionare a deșeurilor la nivelul municipiului Lugoj. Vom crea platforme speciale unde oamenii pot să arunce materialele rezultate din demolări și o să încercăm să ne dotăm astfel încât să recuperăm din ele, adică să le concasăm și să folosim materialele respective sau să le vindem. Vom crea platforme unde oamenii vor putea să aducă alte tipuri de deșeuri care nu pot fi aruncate în tomberoanele pe care le ridică Retim și vom încerca să creăm și o stație de compost pentru deșeurile vegetale pe care le adunăm din municipiu”, precizează primarul Claudiu Buciu.
Până la punerea în practică a platformelor, rămâne în sarcina cetățeanului să aibă simț civic și să renunțe la obiceiul de a polua mediul înconjurător. Cei prinși că aruncă mizerii riscă amenzi și de 30.000 lei.