Bun la calcule! Sergiu Novac, medaliat cu bronz la Olimpiada Internațională de Matematică 2020

Pregătit să înceapă primul an de facultate la prestigioasa Universitate din Oxford, Sergiu Novac a mai adăugat o medalie în palmares.

Tânărul lugojean, care a finalizat anul acesta cursurile Liceului Teoretic Coriolan Brediceanu”, a participat zilele trecute la cea de-a 61-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică, reușind să obțină medalia de bronz. Sergiu Novac a reușit această performanță în pofida contextului actual generat de pandemie, reușind să se pregătească temeinic, chiar dacă din luna octombrie este și student la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

„A fost, într-adevăr mai dificil, însă am avut aproape toată vara la dispoziție, așa că am încercat să mă pregătesc cât de bine am putut.”, spune Sergiu Novac.

leader board 728 x 90 px

Talentatul matematician face parte din lotul României, alături de alți cinci elevi. Anul acesta competiția a fost organizată în condiții speciale.

„Olimpiada ar fi trebuit să se desfășoare în Rusia și acolo s-a aflat comisia, însă majoritatea echipelor, după cum e și cazul nostru, au susținut probele într-un centru organizat din propria țară, unde au fost monitorizati video de un delegat din Rusia. Noi am dat în București.”, explică tânărul.

Lotul olimpic la matematică al României a obținut o medalie de aur, două medalii de argint și trei medalii de bronz, potrivit Societății de Științe Matematice din România. Pe națiuni, România a ocupat locul 15 anul acesta, față de poziția 17 la IMO 2019, poziția 33 la IMO 2018, poziția 22 la IMO 2017, poziția 20 la IMO 2016. În competiție s-au înscris anul acesta 616 elevi din 105 țări, iar toți cei șase elevi din lotul României la Olimpiada Internațională de Matematică 2020 au obținut medalii.

Amintim că în palmaresul lui Sergiu Novac, fost elev la Liceul Teoretic Coriolan Brediceanu” din Lugoj, se numără multiple premii naționale și internaționale; între acestea, medalia de aur la Olimpiada Națională de Matematică desfășurată la Deva anul trecut, o medalie de argint la Olimpiada Internațională de Matematică 2019, o medalie de argint la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru seniori atât în 2018, cât și 2019, precum și alte rezultate de excepție obţinute în trecut la Danube Math Competition şi Romanian Master in Mathematics.