După ani buni în care s-a chinuit să scape de paragina lăsată în urmă de milionarul de carton, mai nou, inculpat pentru fapte de corupţie, Iosif Armaş, oraşul-staţiune Băile Herculane e gata să intre într-un amplu proces de modernizare. Proiectele administraţiei locale nu mai sunt doar pe hârtie, ci în fază de implementare.
Primarul de pe Valea Cernei a scris în cei şase ani de mandat o mulţime de proiecte, cele mai multe dintre ele fiind aprobate. Până în prezent însă, doar o mică parte dintre ele au fost finalizate. Explicaţia e cât se poate de simplă. A lipsit finanţarea, iar cele pentru care s-au alocat bani au fost întârziate de legislaţie şi de birocraţie. Bugetul local nu a permis nici el investiţii importante, astfel că în staţiune nu s-au văzut atât de multe schimbări în bine cum şi-ar fi dorit toată lumea. Edilul-şef are în sfârşit veşti foarte bune atât pentru cetăţenii oraşului, cât şi pentru turiştii care vor să se bucure de efectul miraculos al apelor termale de la Băile Herculane. „În 2008 nu exista niciun proiect la Primăria Băile Herculane. Ne-am apucat de scris proiecte, dar a trebuit să plătim foarte mult pe studii de fezabilitate, pe hârtii obligatorii. A fost un consum foarte mare, care nu s-a văzut imediat în oraş. 2015 va fi însă un an interesant pentru Herculane. Se va lucra în tot oraşul, sunt proiecte importante care au ajuns în sfârşit în fază de execuţie”, a declarat Nicuşor Vasilescu.
Datorii uriaşe. Pentru nimic!
Creditele contractate de administraţia locală pe vremea primarului Oprescu au apăsat foarte greu, se simt şi astăzi şi vor diminua bugetul local până în 2020. Ca şi cum nu ar fi fost suficient de multe greutăţi, unii dintre actualii consilieri locali au pus şi ei piedici anumitor investiţii, preferând votul politic în detrimentul unuia în interesul oraşului şi cetăţenilor. „Am preluat primăria, în 2008, cu 88 de miliarde datorie. Cu greu am reuşit să facem faţă până astăzi. Gradul de îndatorare a fost mai mare decât normal. Măcar să fi fost proiecte finalizate cu acele împrumuturi. Datoriile se întind până în 2020, nu am terminat cu ele. Au fost luate însă la finele lui 2014 măsuri foarte bune, în special pentru administraţiile unde erau probleme. Cu susţinere guvernamentală, am reuşit să compensăm o mare parte din datorii. Am primit cu sprijinul domnului Ion Mocioalcă 4,1 milioane. Am reuşit să limpezim puţin lucrurile şi să facem faţă ratelor pe care le avem de plătit. Eu am încercat în 2014 să conving consilierii locali să valorificăm câte ceva, să punem ceva în valoare pentru a stopa creşterea penalităţilor. O datorie neachitată la timp atrage costuri şi mai mari. Unii consilieri, sperând că jocurile politice vor fi în favoarea lor, au încercat să saboteze primarul. Aşa au gândit, cel puţin. Problema este că afectat e oraşul din cauza unor astfel de acţiuni iresponsabile, nu primarul”, a afirmat primarul Vasilescu.
Buget pentru investiţii
Noua construcţie a bugetului va aduce un plus semnificativ oraşului de pe Cerna faţă de anii trecuţi, bani ce vor fi cheltuiţi pentru modernizări pe care cetăţenii le aşteaptă de mult. Banii de la Guvern nu se mai alocă prin consiliile judeţene, ci centralizat, în funcţie de realizările din ultimii ani. Interesant este pragul minim de 60 de miliarde de lei stabilit pentru fiecare oraş, pe care Băile Herculane nu l-a atins niciodată. În 2013, spre exemplu, bugetul oraşului a fost de 48 de miliarde de lei vechi, iar anul trecut, cu un miliard în plus. „Bugetul e gândit foarte bine şi ăsta e efectul faptului că ministrul Finanţelor e un fost primar. Dacă în 2013 şi 2014 ne-am descurcat cu 48 de miliarde, 2015 e primul an din cei şase ai mei de mandat în care avem o sumă importantă pentru dezvoltare. Vom avea 10-11 miliarde în plus faţă de anii trecuţi pentru investiţii. Mai avem şi o rezervă datorită faptului că am achitat în avans 5 miliarde rate pentru credite”, a comentat edilul-şef.
Şantiere în tot oraşul!
Unde se vor regăsi aceşti bani ne-a dezvăluit tot Vasilescu: „Lucrăm deja la avize, la tot ce e necesar ca în 1 martie să deschidem şantierele. Reabilitarea Parcului Vicol, un obiectiv foarte important, covorul asfaltic dintre blocuri, amenajarea parcării, a locurilor de joacă,a aleilor din zona Burlaci, plus multe altele sunt pe lista de investiţii de la bugetul local în 2015. Sunt lucruri pe care le-am cunoscut, dar nu am avut cu ce să le realizăm până acum. În 2015 e altceva. Ştim care sunt priorităţile şi urgenţele. Din 1 martie putem lucra peste tot în oraş”. Tot anul acesta vor continua şi vor demara proiecte de infrastructură foarte importante, dar despre acestea vom vorbi în zilele următoare.
Slava Domnului! Poate va reusi sa iasa din criza si rusine aceasta perla,nu doar a Banatului dar si a Europei.Un colt de Rai devastat de catre criminalul Armasu si cei care l-au “ocrotit”.(Oare sa nu fi stiut “aiatolahul” de activitatea acelui criminal?Greu de crezut!)
ORASUL STATIUNE BALNEOCLIMATERICA BAILE HERCULANE MERITA SI TREBUIE SA REDEVINA URGENT CE A FOST ODATA . VA FELICIT ANTICIPAT DACA PROIECTELE DOMNIEIVOASTRE DEVIN REALITATE DOMNULE PRIMAR . AR FI FOARTE INTERESANT CA LUNAR SA NE SPUNETI CE A FOST , CE S-A REALIZAT IN PERIOADA PRECEDENTA SI CEA CE URMEAZA SA SE FACA IN PERIOADA URMATOARE .VA MULTUMESC SI PUTERE DE MUNCA. MULTAMIM DOMNULUI MOCIOALCA CA DUPA DOUAZECISICINCI DE ANI S-A GINDIT O PERSONALITATE A JUDETULUI CARAS SEVERIN SA SE IMPLICE IN BINELE ORASULUI NEREZUMINDUSE CA ALTII DOAR LA O CASA ECOLOGICA LA CAPATUL SATULUI. ( PS.. CARE SINT DOMNII CONSILIERI CARE CIRCULA CU FRINA PUSA ? )
Se stie ca statiunea este dedicata in cea mai mare parte tratamentelor, dar ar trebui ca dl.primar sa tina cont ca vine mult tineret, ar veni poate si mai multi tineri si copii daca ar fi amenajat MACAR UN LOC DE JOACA , eventual un strand complex, pt toate varstele!!!