Bugetul Timișoarei pe acest an, aprobat. Majoritatea amendamentelor liberalilor, respinse

timisoara

Fără circ în ședința Consiliului Local Timișoara de marți seara, când a fost aprobat bugetul orașului pe acest an. Este vorba de o sumă care se ridică la peste două miliarde de lei. Proiectul de buget a fost votat după ce au fost promovate mai multe propuneri, majoritatea celor făcute de liberali fiind respinse.

Este oficial! Timișoara are buget pe acest an. Consiliul Local Timișoara a aprobat, în ședința de marți seara, bugetul local al orașului pe 2022, care se ridică la peste două miliarde de lei. Din această sumă, aproximativ 45% va fi utilizată pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare, iar restul pentru dezvoltarea orașului.

Partea pozitivă, din punctul meu de vedere, este estimarea veniturilor pe care a făcut-o Direcția Economică, foarte corectă. Partea periculoasă, care va avea o influență negativă asupra acestui an, este supraestimarea exagerată a veniturilor din fonduri europene. Practic, ceea ce ne spuneți este că veți cheltui tot și vi se vor rambursa banii pe toate sumele aferente POR și altor fonduri europene în cursul acestui an. Ceea ce este evident fals pentru că este imposibil în ritmul lucrărilor. Secțiunea de funcționare a bugetului local este de 960 milioane lei și este subestimată în mai multe locuri, în special în zona de funcționare a școlilor”, a atras atenția Dan Diaconu, consilier local PNL și fost viceprimar al Timișoarei, la începutul ședinței.

Bugetul Timișoarei a fost aprobat cu 24 de voturi „pentru”, iar doi consilieri locali s-au abținut de la vot, la finalul unor discuții de aproape două ore. Aleșii locali nu au ajuns să se certe, la fel cum au procedat la ultimele ședințe, însă aceștia au venit cu nu mai puțin de 32 de amendamente la proiectul de buget. 18 dintre acestea au fost propuse de liberalul Dan Diaconu, dar majoritatea au fost respinse.

Printre amendamentele aprobate se numără unul privind constituirea unui fond de rezervă pentru situații de urgență în valoare de două milioane de lei, făcut de consilierul local USR Paula Romocean. De asemenea, a trecut și un amendament făcut de liberalul Simion Moșiu privind alocarea unei sume de 400.000 lei pentru reabilitarea ceasului floral.

Totodată, viceprimarul USR Ruben Lațcău a propus un amendament privind alocarea unei sume de 3,5 milioane lei pentru montarea de module termice în unele școli și spitale, propunere care a fost aprobată. De asemenea, sume mai mari au fost alocate pentru realizarea proiectului tehnic necesar reabilitării Filarmonicii Banatul, precum și pentru actualizarea studiului de fezabilitate pentru extinderea B-dului Sudului. Mai mulți bani au fost alocați și pentru realizarea de reparații în școli, dar și pentru reabilitarea adăposturilor pentru protecția populației.

Primăria Timișoara și-a propus ca în acest an să absoarbă 503 milioane de lei din fonduri europene pe proiecte deja semnate, iar pe lista șantierelor majore se află patru obiective. Este vorba de execuția podului ILSA/ISHO, a pasajului Solventul, modernizarea B-dului Stan Vidrighin și începerea lucrărilor la noua maternitate a Spitalului Municipal Timișoara. O atenție deosebită va fi acordată și proiectului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, pentru domeniul culturii primăria a prevăzut 116 milioane lei.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/