Bugetul record al Timişoarei a intrat astăzi în dezbatere publică. Urmează să fie aprobat în Consiliul Local

Înainte de a fi prezentat consilierilor locali pentru aprobare, bugetul pe 2020 al Timişoarei a intrat astăzi în dezbatere publică. Vorbim de o sumă record pentru oraşul de pe Bega, de peste 2,2 miliarde de lei. Suma este de 2,5 ori mai mare decât anul trecut. Aproximativ 700 de milioane de lei sunt alocate investiţiilor.

Suma record se datorează faptului că la bugetul propriu se adaugă peste 660 de milioane de lei bugetul spitalelor şi aproape 200 de milioane de lei credit de refinanţare. Pentru investiţii Primăria are la dispoziţie aproape 700 de milioane de lei, iar pentru plata salariilor şi uilităţilor, puţin peste 735 de milioane de lei.

Serviciile publice generale vor beneficia în acest an de un buget de aproape 140 de milioane de lei. Pentru acţiuni economice va fi alocată o sumă de peste 550 de milioane de lei. Sectorul apărare şi ordine publică va primi puţin peste 36 de milioane de lei. Suma alocată serviciilor social culturale depăşeşte 540 de milioane de lei, iar serviciile de dezvoltare publică au la dispoziţie aproape 200 de milioane de lei.

Cele mai importante domenii nu au fost neglijate. Au fost alocate sume importante pentru spitale, pentru şcoli, infrastructură, transport şi cultură.

Învăţământul are la alocată în acest suma de 127 de milioane de lei, serviciile culturale vor beneficia de 120 de milioane de lei. Ajutoarelor sociale li se vor repartiza 2,5 milioane de lei,transportul în comun va avea la dispoziţie în acest an 404 milioane de lei.

Capitolul sănătate are prevăzut pentru acest an investiţii la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş, pentru construirea Clinicii de Recuperare Medicală, dar şi pentru alte necesităţi ale unităţii spitaliceşti. Nici Spitalul Municipal nu a fost neglijat. Aici sunt prevăzute fonduri pentru viitoarea maternitate Odobescu, dar şi pentru alte dotări şi finalizări de lucrări. O sumă importantă va merge la Spitalul de Copii Louis Ţurcanu, pentru finalizarea noului corp de clădire, dar şi alţe lucrări de reabilitare.

La secţiunea educaţie, mai multe şcoli din Timişoara primesc finanţare pentru diferite obiective de investiţie. Printre ele se numără: campusul şcolar Lenau, Şcoala 13, Şcoala  25, dar şi alte unităţi de învăţământ.

În ceea ce priveşte infrastructura, sume considerabile au fost alocate pentru lărgirea Bulevardului Sudului, Grigore Alexandrescu, Buziaşului, dar şi alte artere. De asemenea, sume importante vor fi direcţionate spre construirea Podului Jiului, a Pasajului Solventul şi pentru lucrări de reabilitare la Podul Muncii şi Pasarela Îndrăgostiţilo din Parcul Copiilor.

Instituţiile de cultură vor fi şi ele fianţate. Sume importante au fost alocate clădirea care adăposteşte Opera din Timişoara, la care se adaugă dotări pentru Teatrul German şi Maghiar şi cel mai important Filamonica va fi complet renovată. Nici cinematogravele, preluate de la Radef nu au fost neglijate. Toate cele opt vor fi reabiliatate în perspectiva Timişoara 2021 Capitală Culturală Europeană.

În cadrul dezbaterii publice de astăzi nu au fost aduse propuneri pentru modificarea bugetului. Este adevărat că subiectul nu a prezenatat foarte mare interes, ca dovadă numărul mic de timişoreni care au participat. Întâlnirea a decurs fără să existe multe comentarii, astfel că bugetul va fi propus pentru aprobare în Consiliul Local.

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/