Cronicile Medici’s Timișoara: Menopauza, 50 de umbre întunecate!

untitled design set 970x90 px

Daniela Știru, medic primar endocrinolog la Clinicile Medici’s Timișoara, este de părere că menopauza nu este o boală, ci o etapă firească din viața fiecărei femei. Așadar, în calitate de specialist, vă poate ajuta să faceți față simptomelor neplăcute și să preveniți posibilele complicații.

„Las-o în pace, că e la menopauză!” – aceasta este o expresie care le deranjează pe toate femeile și care nu ar trebui să fie folosită în zilele noastre. Cu secole în urmă, când speranța de viață a femeilor era pe la 50-60 de ani, puține trăiau mult după menopauză. Astăzi, aproape jumătate din viața femeii moderne este trăita după acest moment. Medicul Daniela Știru spune că menopauza apare, în medie, la 51-52 de ani. Această vârsta este determinată genetic, dar poate fi influențată și de factori de mediu.

„Menopauza precoce poate fi indusă de anumite medicamente, intervenții chirurgicale sau fumat. Ea este precedată de premenopauză, care se manifestă prin dereglări ale ciclului menstrual, care, în mod normal, ar trebui să fie între 24 și 35 zile. În acest stadiu, ovarele încep să își piardă funcția reproductivă și pe cea de producție de estrogeni și progesteron – hormonii feminini. Se consideră menopauză când menstruațiile dispar pe o perioadă mai mare de un an”, a explicat Dr. Daniela Știru, medic primar endocrinolog la Clinicile Medici’s Timișoara. 

Puteți diagnostica menopauza și printr-un test de urină simplu, asemănător cu cel de sarcină, pe care îl faceți acasă și care măsoară nivelul FSH – un hormon care crește foarte mult în apropierea menopauzei.

Efectele neplăcute ale menopauzei

Deși este un proces firesc și natural pot apărea simptome neplăcute: instabilitate vaso-motorie (bufeuri și transpirații), incontinență urinară, infecții urinare frecvente, dureri în timpul actului sexual, tulburări de somn, indispoziție, dar și consecințe pentru sănătate (osteoporoza și evenimente cardio-vasculare).

publicitate ziar expresb 1000x100

Cum reușim să trecem peste aceste simptome?

„Dacă vă simțiți ca o „bombă cu ceas” și nu mai știți cum să faceți față, ar trebui să vă prezentați la un specialist care va face o analiză completă a stării de sănătate și vă recomandă tratamentul potrivit. Vestea bună este că există tratament cu estrogeni și progesteron în diverse combinații și moduri de prezentare (pastile, gel, spray, plasturi). Terapia hormonală, administrată cu mare grijă de către medic și nu „după ureche”, sistează simptomele și scade riscul de osteoporoză și cancer de colon, cu un minim de reacții adverse (cancer de sân, AVC), dacă este începută în apropierea instalării menopauzei”, a spus Dr. Daniela Știru.

Cum facem față singure?

„Dacă medicul vă contraindică tratamentul de substituție hormonală, există totuși câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă simți mai bine. Începeți prin a vă modifica stilul de viață: odihniți-vă suficient, faceți sport regulat, mențineți comunicarea sexuală cu partenerul și alimentați-vă corect și sănătos! Este bine să evitați alimentele care pot stimula bufeurile (ciocolată, cafea, alcool, alimente picante). Stați departe de zahăr, ca să nu stimulați insulina în exces. Adăugați alimente bogate în calciu (lactate, sardine, susan) și bogate în omega 3 (pește gras). Și, cel mai important, puneți-vă pe voi pe primul plan și vedeți partea frumoasă a vieții!”, a mai spus Dr. Daniela Știru.

Deși sunt cunoscute multe povești înfricoșătoare despre menopauză, fiecare femeie este diferită, iar noua etapă poate fi chiar cea mai activă și fericită perioadă a vieții.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/