Bugetul Lugojului, afectat de datornicii de la taxe și impozite, trecuți pe caiet cu restanțe de 3,5 milioane de euro!

Municipalitatea lugojeană își face calculele în aceste zile pentru banii pe care i-ar putea cheltui în 2019, iar prognozele par mai pesimiste decât anul trecut. Chiar dacă Lugojul se bazează pe un excedent bugetar imens, de aproape 80 de milioane de lei (adică peste 17 milioane de euro), administrația pierde anual bani în încasările de taxe și impozite.

Acest lucru se întâmplă deja din 2018, când măsurile fiscale luate de guvern, prin scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută, a dus la un minus de aproximativ două milioane de euro. De asemenea, există probleme la încasările din taxe şi impozite locale, unde s-au adunat peste 3 milioane de euro, datorii de la persoane fizice şi agenți economici.


„Am intrat în noul an cu datorii de aproape 3,5 milioane de euro la bugetul local, banii reprezentând restanțele pentru impozite și taxe din anii trecuți. Avem de recuperat circa 8 milioane de la populație și 7,3 milioane de la agenți economici. Anul trecut, prin acțiunile noastre de urmărire a celor cu datorii, am reușit să recuperăm 500.000 de lei. Vom continua și în 2019 să luăm măsuri de colectare a sumelor restante. Cele mai mari sume le datorează câțiva dintre agenții economici ai orașului, pe care o să-i notificăm în perioada următoare”, a precizat Francisc Boldea, primarul Lugojului.

În 2018, Primăria Lugoj a trimis restanțierilor peste 5.000 de somații de plată și popriri pe venituri.

În ciuda diminuării veniturilor, Primăria Lugoj nu a mărit taxele și impozitele locale, explicația dată de primar fiind legată de buna gospodărire a banului public. „Noi în fiecare an ne confruntăm cu o diminuare a veniturilor, dar cu toate acestea nu mărim taxele și impozitele. Spre exemplu, nici Timişoara nu a rezistat și a mărit taxele şi impozitele locale. Asta pentru că orice diminuare ar fi trebuit compensată cu măriri de taxe şi impozite, însă noi am gospodărit foarte bine banii”, a concluzionat Boldea.