Salariații din Primăria Timișoara își cer norma de hrană! Primarul Robu recunoaşte că schimbările legislative l-au prins pe picior greşit!

Toți salariații din administrația publică primesc, sau ar fi trebuit să primească, de la 1 decembrie 2018, norma de hrană, în fiecare lună, pe lângă salariul aferent muncii prestate. La Primăria Municipiului Timișoara acest lucru nu s-a întâmplat deoarece primarul Nicolae Robu a aflat târziu de schimbările legislative, iar acum angajații îşi cer banii.

Norma de hrană ar trebui să fie în valoare de 361,66 de lei lunar, adică la nivelul anual a două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată. Liderul Sindicatului Liber al Salariaților din Primăria Municipiului Timișoara, Tiberiu Negrei, a ridicat problema și la o dezbatere publică din data de 3 decembrie. Atunci, primarul a recunoscut că nu știa de noua prevedere legislativă și că în bugetul din 2018 nu mai poate adăuga asemenea cheltuieli.


În acest context, sindicatul cere acum să se voteze de către consilerii locali aprobarea normei de hrană. „Vă rugăm să propuneți și să aprobați în cadrul unei ședințe a Consiliului local care are pe ordinea de zi rectificarea bugetului pe anul 2018, fondurile necesare acordării către angajați a INDEMNIZAȚIEI DE HRANĂ, pe luna DECEMBRIE 2018, potrivit prevederilor din art. 18 alin. 1 din Legea-cadru 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, care are următorul conținut: Începând cu 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acordă OBLIGATORIU, lunar, indemnizații de hrană reprezentând a 12-a parte din două salarii minime brute pe țară”, se arată într-un document trimis de sindicat celor de CLT și PMT.

Primarul Nicolae Robu spune acum, în ianuarie, că se va conforma legii, pe care în decembrie nu o cunoaștea. „Dacă trebuie să plătim norma de hrană pentru toți angajații, o vom plăti. Dacă așa rămâne legea în vigoare, trebuie să o plătim și retroactiv”, a spus Robu, întrebat de acest subiect.

Sursă foto: Emanuel Titus Iliesi