Bugetul județului Timiș pe 2019, discutat astăzi la Consiliul Județean. Banii vor merge către drumurile județene, sănătate, educație și cultură

po 1000x100px (3)

În propunerea de buget din acest an sunt prevăzuți aproximativ 700 de milioane de lei, din care 370 de milioane de lei pentru funcționare și circa 267 de milioane pentru dezvoltare.

Aproape jumătate din suma prevăzută pentru secțiunea funcționare a fost alocată Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului. „Cea mai mare sumă, ceea ce înseamnă Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului, la secțiunea de funcționare se va direcționa aproximativ 145 de milioane de lei”, a declarat Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

În ceea ce privește infrastructura, au fost alocați 26 de milioane de lei pentru dezvoltarea, întreținerea și reabilitarea mai multor drumuri județene. Se prevede lărgirea la patru benzi a drumului Timișoara-Moșnița Nouă și a drumului Sânandrei-DN69, asfaltarea mai multor șosele județene. Aproximativ un milion de lei sunt alocați legăturii dintre Autostrada A1 și Aeroportul Internațional „Traian Vuia”.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Pentru instituțiile de cultură și acțiunile culturale au fost alocați 35 de milioane de lei. Consiliul Județean vine și în sprijinul Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană. „O creștere semnificativă o va avea în acest an agenda culturală, unde va fi sprijinită și Asociația Timișoara 2021 cu suma de 8,4 milioane de lei”, a dezvăluit Călin Dobra.

Ca obiective de investiții noi, Consiliul Județean Timiș a alocat bani pentru sănătate, infrastructură și educație. Din cei aproape 100 de milioane de euro, bani europeni, pe anul 2019, în jur de 25 milioane de euro vor merge în acest sens. „Prioritate la nivelul fondurilor europene rămâne domeniul sănătății, unde, pe lângă proiectul pentru modernizare, extindere, reabilitare Unitatea de Primiri Urgențe, proiectul prioritar este construcția noii maternități. O altă prioritate este infrastructura rutieră. Rămâne prioritate domeniul educației, unde am câștigat proiectul pentru modernizare, reabilitarea Liceului Iris și Asistența Socială și Protecția Copilului”, a subliniat Dobra.

Sumele din bugetul propriu al Consiliul Județean merg către aceleași domenii, inclusiv domeniul culturii. Aproximativ 12 milioane de lei vor fi investiți în Spitalul Județean, 8 milioane de lei pentru modernizarea mai multor școli din județ și în jur de 11 milioane de lei în cultură.

La discuția referitoare la sumele alocate la nivelul județului au participat și vicepreședinții instituției, Nicolae Oprea și Valentin Tudorică, precum și administratorul public, Andrei Lucaci. Proiectul de buget al județului Timiș pe 2019 va fi votat în plenul de miercuri, până atunci poate fi consultat pe pagina oficială a Consiliului Județean Timiș.

banner 970 x 250