Bugetul local al Primăriei Caransebeș a fost aprobat de aleșii locali, nu înainte de a aduce unele amendamente, care nu au făcut altceva decât să aprindă spiritele în cadrul ședinței. Valoarea bugetului de venituri pe 2021 este de 64.663.000 de de lei.
De exemplu consilierii USR Plus au venit cu un amendament, ca banii care ar fi fost alocați pentru iluminarea pe timp de noapte a Episcopiei Caransebeș să fie direcționați către realizarea documentației tehnice privind reabilitarea clădirii de vis a vis, cea din care, cu ceva ani în urmă, au fost evacuate câteva familii, care stăteau în chirie la Primărie, cazuri sociale.
„Având în vedere starea de degradare accentuată a clădirilor din centrul civic al orașului, să fie inclusă în programul de investiții realizarea documentației tehno-economice necesare, în vederea renovării clădirilor respective”, a menționat Sanda Bistrean. Amendamentul a trecut, fiind votat cu o majoritate de 11 voturi PNL, Pro România și USR Plus.
Consiliera Sanda Bistrean a cerut, de asemenea, pentru o mai mare transparență și eficientizare, organizarea unei dezbateri publice despre viitorul clădirilor monument, cu participarea tuturor actorilor implicați – proprietarii imobilelor, comunitatea locala și autoritățile competente.
„Și eu știu foarte bine că trebuie reparate anumite fațade, la fel cum știu foarte bine că și clădirea Episcopiei trebuie pusă în evidență, chiar dacă pe partea cealaltă sunt niște clădiri care arată așa cum arată, dar această Clădire a Episcopiei a fost reabilitată și e bine să o scoți în evidență și pe timpul nopții, adică ai ceva frumos și merită să-l scoți în evidență pentru că asta înseamnă iluminat arhitectural. Ce era cu Pedagogicul…, l-am făcut, l-am reabilitat și îl lăsăm așa ca să cheltuim banii și pe altceva. Acesta a fost conceptul pe care noi l-am propus acum, dacă ceilalți consilieri în majoritate cred altceva sigur e democrație”, a menționat primarul Felix Borcean, care a mai precizat că în zona centrală mai sunt și clădiri private de patrimoniu și toate trebuie reabilitate, însă adevărat este că Primăria trebuie să dea tonul.
Primarul a mai precizat că nu se pot face toate lucrurile în acest an, deși recunoaște dorința de început a consilierilor locali să realizeze cât mai multe lucruri într-un timp cât mai scurt.
Cel de-al doilea amendament a fost solicitat de către consilierii liberali dar și de cei USR Plus cu privire la găsirea de fonduri pentru reabilitarea amfiteatrului din zona Teiuș. Amendamentul a fost aprobat de aceeași majoritate cu toate că edilul Felix Borcean le-a explicat că acel amfiteatru este cuprins într-un proiect mai amplu de reabilitare a spațiilor verzi pentru care s-au solicitat fonduri europene. De asemenea edilul a solicitat să i se precizeze exact de unde se iau aceste fonduri pentru că bugetul a fost gândit și structurat pe capitole, astfel că aleșii locali au precizat că banii se pot lua de la capitolul Cultură
„Trebuie răbdare și cunoștințe în domeniu trebuie studiat foarte bine fenomenul acesta al alcătuirii unui buget și eu cred că de anul viitor lucrurile vor sta puțin diferit. Acum eu nu intenționez să dau cu piciorul la un proiect european doar că cineva a văzut să amfiteatrul din Teiuș este degradat. Știm și noi acest lucru pentru că nu e deteriorat de ieri de azi, doar că pe anumite capitole trebuie un pic de răbdare, nu este neapărat un lucru stringent acest amfiteatru, nu am văzut o mare emulație în jurul lui cu atât mai mult cu cât am explicat că 2021 nu este un an atât de permisiv pentru diverse manifestări, fie ele și în aer liber. Oricum le transmit că nu intenționez să renovez acest amfiteatru, chiar dacă amendamentul a trecut și acum este inclus în buget nu trebuie neapărat și făcut”, a concluzionat primarul Caransebeșului.