Palmierii care au fost aduși la Timișoara acum opt ani, scoși la vânzare. Specialiștii recomandă plantarea unor specii locale

Societatea Horticultura a început să scoată la vânzare cei 40 de palmieri care au fost aduși din Olanda, în Timișoara, în 2013, și plantați în ghivece pe bulevardul I.C Brătianu. Cum tronsonul a fost modernizat, iar carosabilul lărgit începând cu 2018, administrația a decis că arborii exotici nu se mai potrivesc peisajului local.

Primii palmieri au apărut în zona Modex din Timișoara în anul 2013. Au fost aduși în fiecare vară pe stradă, timp de cinci ani.

„Acești palmieri nu rezistau pe timp de iarnă, iar noi iarna îi retrăgeam și îi băgam în seră pentru a-i proteja de îngheț. În urma modernizărilor care s-au făcut în centrul civic, se pare că nu era nevoie de ei, noi i-am retras în baza de producție și am început să valorificăm din ei către populație, către agenți economici, o parte din ei și vindem inclusiv în această primăvară. Avem comenzi de la firme care doresc să își cumpere. În total am avut 40 de bucăți și mai avem în jur de vreo 15 bucăți. Prețul a fost în jur de 1.000 de lei la palmierii mari și vreo 700 de lei pentru cei mai mici.”, a spus directorul societății Horticultura, Andrei Drăgilă.

Specialiștii peisagiști sunt de părere că pe străzile Timișoarei ar trebui să fie plantați arbori din specii locale. Doar așa, costurile de întreținere ar fi mai mici, iar copacii – mai ușor adaptabili.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„Politicile europene actuale vorbesc foarte mult despre creșterea biodiversității și readucerea naturii în oraș și recomandă folosirea speciilor locale. De ce e importantă biodiversitatea locală? Fiindcă este foarte ușor adaptabilă, nu avem pierderi mari după plantare și avem costuri mici la întreținere. Cu cât aducem specii de împrumut, cu atât trebuie atenție mai mare pentru îngrijirea lor și apar și aceste pierderi fiindcă nu sunt aclimatizate locului în care se aduc și se inserează.”, a declarat Alexandru Ciobotă de la Asociația Peisagiștilor din România.

Cei 40 de palmieri care au fost plantați în Timișoara au fost cumpărați din Olanda, cu 146 de euro bucata. Fostul primar Nicolae Robu afirma, la acea dată, că astfel de palmieri există și pe marile bulevarde europene, în Amsterdam, Franţa, Austria sau Cehia. Robu nu intenționa să pună palmieri și în alte zone din oraș, explicația sa fiind legată de faptul că în zona centrală, „unde este strada Palmierilor, în prima parte a sec. XX au existat sere mari de palmieri. În Timișoara erau cică cele mai mari sere de palmieri din Europa eentrală și de est.”

Foto: Banatulazi.ro

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/