Bugetul anului 2022 trebuie să conțină 5 miliarde de lei pentru medicina de familie

Reprezentanții medicilor de familie fac din nou un apel la autorități cu privire la suplimentarea fondurilor pentru anul 2022.

Efortul medicilor de familie trebuie recunoscut, susțin reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie. Iar acest lucru poate fi făcut prin alocarea unor fonduri suplimentare pentru acest sector, definit ca fiind baza unui sistem de sănătate.

„Pentru ca medicii de familie să poată continua să susțină acest efort, pe care îl susțin din resurse proprii deja de doi ani, fără nici o creștere a finanțării, bugetul 2022 trebuie să conțină 5 miliarde de lei pentru medicina de familie. În cadrul discuțiilor purtate ulterior cu Ministerul Sănătății și CNAS au existat promisiuni de creștere a bugetului alocat asistenței medicale primare în anul 2022, însă ne este neclar dacă această creștere va fi una reală pentru serviciile de bază oferite de medicii de familie în cadrul sistemului de asigurări de sănătate, grav subfinanțate sau doar o nouă păcăleală, adică sumele care acoperă serviciile suplimentare asigurate de medicii de familie în pandemie – vaccinarea contra Covid, monitorizarea pacienților cu Covid izolați la domiciliu și viitoarea testare contra Covid”, transmit reprezentanții FNPMF.

1000x100 casa brutarului
expres banat 1000x100 (2)

La sfârșitul lunii noiembrie, reprezentanții FNPMF au trimis o solicitare scrisă în care au fost notate argumente pentru suma solicitată. Documentul a ajuns la mai multe instituții printre care Guvernul României, Ministerul Sănătății, CNAS și Ministerul Finanțelor.