Salariile bugetarilor au ridicat și continuă să ridice ample discuții că ar fi prea mari sau prea mici sau că sporurile pe care le-ar primi ar fi nejustificate. Dincolo de dezbateri însă, sunt legi care reglementează venitul angajatului din sistemul public. Legi prost făcute!
Controalele Curții de Conturi s-au finalizat în Caraș-Severin cu aproape 3.000 de procese pe rolul instanțelor de judecată în tot județul. Asta, după ce inspectorii au făcut verificări la sânge în acte și au decis că sporurile sunt acordate ilegal în sistemul de stat. Așa s-a ajuns la instanță!
Președintele Cartel Alfa Caraș-Severin explică însă cum lacunele legii au făcut posibilă această situație alarmantă.
„Hotărârea de Guvern spune că toate veniturile realizate după aplicarea legii 330, care stabilește cadrul unic, nu trebuie să fie mai mici decât salariile bugetarilor în decembrie 2010. Când s-au dat normele de aplicare, veniturile salariaților erau sub acest nivel, dar nu s-a mai venit cu rectificare. Așadar, mai multe sporuri au devenit cu caracter provizoriu tocmai pentru că făceau posibilă menținerea articolului din lege”, a spus Apostol pentru www.expressdebanat.ro.
Așadar, ca să nu încalce legea într-o parte, executivele consiliilor locale și cel al Consiliului Județean au decis să le acorde sume suplimentare prin care să respecte legea. Ulterior însă, controlul Curții de Conturi a stabilit cu totul altceva și așa s-au ales angajații din sistemul public cu procese pe rol.
„S-a ajuns în situația nefericită în care un actor cu 10 ani vechime câștigă 700 de lei în mână, adică la nivelul femeii de serviciu din aceeași instituție și nu este normal. Guvernul cunoaște problema și vine să spună că îi iartă de datorii. Lucrurile se bat cap în cap. Noi am înaintat o propunere care să aibă în vedere bugetarii, cum s-a mai întâmplat în trecut, și am explicat de ce ar fi nevoie de amnistie în acest caz, care să fie aplicabilă începând cu data de 1 ianauarie 2011”, a subliniat Marian Apostol, președintele CNS Cartel Alfa Caraș-Severin.
Sumele pe care angajații din sistemul public le-ar avea de returnat pleacă de la câteva sute de lei și ajung până la aproximativ 7.000 de lei.