Mult așteptata repartizare a bugetului despre care s-a tot vorbit a fost aprobată ieri, de consilierii județeni. Nu de toți, pentru că liberalii ar fi vrut o altă împărțeală, dar majoritatea a decis. Așa se facă că, la nivelul orașelor din Caraș-Severin, trei sunt la egalitate: municipiul reședință de județ și alte două, întâmplător sau nu, singurele conduse de primari PSD. Totuși, nimic nu s-a făcut după coloratura politică, dă asigurări președintele Consiliului Județean.
Un buget de aproape 10 ori mai mic decât ar fi fost necesar. Asta a primit județul Caraș-Severin de la nivel central. În total, Silviu Hurduzeu a avut la dispoziție 28,4 milioane de lei, o sumă mai mare decât anul trecut, dar, evident, insuficientă. Cum s-a făcut împărțirea către localități? Obiectiv, bazat pe necesitățile transmise de fiecare unitate-administrativ teritorială în parte.
„Am solicitat tuturor UAT-urilor să ne spună nevoile pe care le au pentru a-și asigura pe de-o parte cheltuielile de funcționare, pe de altă parte, cheltuielile de dezvoltare, pentru că aproape toate au în derulare proiecte cu finanțare. Adunând toate solicitările de la primării, totalul a fost de peste 200 de milioane. Suma pe care noi o alocăm este de 28,492 milioane lei”, a declarat președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu.
Pentru că proiectul a fost introdus pe ordinea de zi în ultimul moment, liberalii au cerut câteva minute de pauză pentru a analiza distribuirea banilor, stabilită de Hurduzeu. Evident, s-au întors nemulțumiți.
„Nu o să înțeleg de ce ați cerut primăriilor acele situații, pentru că bugetul alocat este oricum mai mic decât necesarul. În urma analizei, observăm o repartizare după coloratura politică. Majoritatea primăriilor PSD au peste 300.000 de lei. De exemplu, Măureni nu poate să-și închidă proiectele decât cu 985.000 de lei care ar fi trebui să fie acordați acum. Sau la Zăvoi sunt proiecte în derulare de 1,744 milioane de lei. Noi propunem ca amendament o împărțire care nu e tocmai liberală, dar ar fi corectă față de toate comunele și de toți locuitorii, indiferent că sunt PSD sau PNL. Cu toate că PNL guvernează mai mulți locuitori decât primăriile PSD și PMP împreună”, a subliniat consilierul liberal Daniel Surdu.
Împărțeala propusă de liberali era următoarea: câte 250.000 de lei pentru fiecare dintre cele 69 de comune, 1,5 milioane pentru municipiul Caransebeș, 1,942 milioane pentru Reșița și câte 1,3 milioane de lei pentru celelalte 6 orașe. Amendamentul PNL nu a trecut însă, iar prin votul majorității PSD-PMP-UNPR s-a decis repartizarea banilor după planul inițial întocmit de reprezentanții Consiliului Județean.
Așadar, Reșița, municipiul reședință de județ, care are în derulare un număr important de proiecte, făcându-se remarcat chiar și la nivel național, va primi 1,8 milioane de lei, mai puțin cu 50.000 de lei decât Oțelu Roșu și la egalitate cu Oravița. Celălalt municipiu, Caransebeșul, va primi 1,3 milioane, Moldova Nouă – 1,2 milioane, Anina – 1,1 milioane, iar Băile Herculane și Bocșa, câte 1 milion.
Situația ar trebui să îi bucure totuși pe liberalii care, în aceeași ședință, deși știau că se va discuta repartiția banilor, au pus pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind revocarea din funcție a vicepreședintelui Ionuț Popovici și pe cel referitor la numirea unui alt vicepreședinte. Silviu Hurduzeu le atrage atenția: „Atunci când am redactat proiectul de hotărâre, am încercat să facem abstracție de acest atac la adresa majorității și am încercat să facem o împărțire echitabilă, astfel încât toate primăriile să primească bani, ținând cont de necesitățile fiecăreia. Sigur că la adăpostul majorității existente la nivelul CJ am fi putut ca această repartizare să fie făcută și în alt mod. Atunci când am făcut repartizarea nu am ținut cont de cele două proiecte de hotărâre ale consilierilor liberali, ulterior retrase de pe ordinea de zi”.
Ba mai mult, acuzat că a făcut repartizarea preferențial, Silviu Hurduzeu dă exemplul orașelor, acolo unde primăriile PSD au primit în total 3,65 milioane de lei, PMP 1 milion, iar PNL 6,4 milioane. „De fiecare dată când se primesc bani de către toate primăriile, nu se spune. Când nu se primesc, se vorbește despre împărțirea bugetului pe coloratură politică. Eu vă aduc aminte de două hotărâri ale Guvernului PSD: 977 și 994 de la sfârșitul anului trecut, când primăriile din Caraș-Severin au primit bani din Fondul de Rezervă. 2,725 milioane pe prima hotărâre și 7,159 milioane pe a doua hotărâre. Din cea de-a doua, Caransebeșul a primit 1,2 milioane”, a mai spus Hurduzeu, bătându-le obrazul liberalilor nemulțumiți.
Ca o comparație, făcută de vicepreședintele Popovici, în județul Arad, primăriile PSD nu au primit niciun leu, Consiliul Județean Arad fiind condus de PNL. „Vă rog să verificați și atunci să vă revizuiți punctul de vedere”, le-a trântit-o Popovici.
LISTA COMPLETĂ A LOCALITĂȚILOR DIN CARAȘ-SEVERIN ȘI SUMELE REPARTIZATE