Buciu nu mai e primarul Lugojului pentru că nu i-a spus nimeni că domiciliu nu e totuna cu reședință!

Claudiu Buciu, primarul demis al orasului Lugoj

Liberalul Claudiu Buciu a dat vina pentru pierderea mandatului de edil-șef pe funcționarii care i-au eliberat cartea de reședință și îl acuză pe prefectul Ritivoiu de abuz de poziție!

Mihai Ritivoiu a semnat Ordinul de încetare înainte de termen a mandatului de primar al Lugojului după ce Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a comunicat Prefecturii că, pe parcursul procesului de evaluare, reprezentantul legal al solicitantului de finanțare, în speță Primăria Lugoj, și-a modificat actul de identitate. Din actele anexate sesizării rezultă că, în perioada 28.04.2022 – 14.06.2022, primarul Buciu și-a schimbat domiciliul din România în Germania. Or la lege scrie foarte clar ce se întâmplă în astfel de situații. E vorba despre art.160 alin 1 lit. c din Codul Administrativ coroborat cu alin 2 al aceleiași norme: „Mandatul primarului încetează, de drept, în cazul schimbării domiciliului într-o altă unitate administrativ-teritorială”. Practic, prefectul Ritivoiu nu a avut de ales.

Buciu s-a dus totuși în sala de judecată. A cerut, în primă fază, suspendarea Ordinului prefectului, pentru ca mai apoi să se pună în discuție anularea actului administrativ emis de prefectul de Timiș. Avocatul lui Buciu a cerut suspendarea Ordinului semnat de Ritivoiu pe motiv că e nemotivat, că în cuprinsul său nu există altceva decât o serie de acte înșiruite, care primarului nici măcar nu i-au fost comunicate. S-a mai invocat faptul că nu s-a făcut o minimă verificare cu privire la domiciliul real al lui Buciu și că prefectul nu l-a convocat pentru a putea lămuri situația de fapt. Tribunalului Timiș i s-a mai pus în vedere că Ordinul a fost emis la data la care inclusiv din actele de stare civilă rezultă că Buciu are domiciliul în Lugoj și că documentul emis de Prefectură este rezultatul unui abuz de poziție al reprezentantului Guvernului în Județul Timiș.

Prin vocea avocatului său, Claudiu Buciu a susținut în fața instanței că are domiciliul în Lugoj și că l-a avut întotdeauna. Că a dorit să încheie o asigurare de sănătate în Germania, iar pentru a putea încheia o astfel de asigurare care să opereze și în România trebuia să dovedească faptul că are reședința în România. „Pe actele pe care avea adresa trecută era indicat doar «domiciliu». Nu a făcut distincție între domiciliu și reședință, a asumat că sunt același lucru, și a făcut cerere pentru a obține o carte de reședință, niciun reprezentant al autorităților emitente nu i-a explicat diferența.”, a motivat avocatul, solicitând instanței să contate că Buciu are domiciliul în Lugoj și, ca atare, să suspende Ordinul prefectului. „Chiar dacă nu se acceptă că a avut domiciliu «scriptic» în mod constant în Lugoj, nu a pierdut legătura cu orașul, șederea și activitatea sa au fost neîntrerupte.”, a adăugat apărătorul fostului de acum primar.

gif card de energie dacus 1000x100

Claudiu Buciu a mai mizat pe ceva în sala de judecată. A subliniat că a realizat multe proiecte care presupun o monitorizare atentă, dar și că are și o serie de proiecte în fază de precontractare sau analiză. „În măsura în care nu sunt continuate, toate aceste proiecte riscă să nu fie implementate, iar fondurile europene riscă să fie pierdute!”, li s-a mai învederat magistraților.

Prefectul de Timiș a fost de neclintit. Nu sunt îndeplinite condițiile legale pentru a se dispune suspendarea executării actului, iar viceprimarul Lugojului poate prelua fără probleme atribuțiile primarului. Doar îndoieli serioase care să afecteze legalitatea actului administrativ contestat pot duce la suspendarea de către instanță a efectelor acestuia. În cazul lui Buciu nu a fost vorba de așa ceva. Tribunalul Timiș a reținut că argumentele sale nu sunt de natură să creeze o îndoială serioasă în privința legalității Ordinului prefectului prin care i-a încetat mandatul de primar, astfel că cererea de suspendare i-a fost respinsă. A contestat deja soluția Tribunalului, Buciu urmând să caute argumente mai solide în fața Curții de Apel Timișoara.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/