Vlad Caraş, cel mai bun sportiv al judeţului în ultimii ani, a obţinut o nouă performanţă senzaţională pentru CSM Reşiţa, însă viitoarea sa prezenţă pe podiumul olimpic, anticipată de specialişti, va fi legată, cel mai probabil, de Timişoara sau de clubul Steaua Bucureşti.
Luptătorul antrenat de ,,emeritul” Adrian Dacica s-a întors cu medealia de bronz de la Campionatele Mondiale de lupte libere pentru juniori, care s-au încheiat recent în Croaţia, la Zagreb. 2014 se dovedeşte a fi un an fabulos pentru sportivul de la CSM. În această vară, Vlad a mai câştigat două titluri mondiale, la seniori (+90 kg) şi juniori (+80 kg), ambele pe plaja din Grecia, dar a obţinut şi titlul de campion al României la 120 kg.
După 24 de ani!
Performanţa din Croaţia nu este deosebit de importantă doar pentru sportul din Caraş-Severin, ci şi pentru cel românesc. ,,În urma rezultatelor de anul trecut şi de anul acesta, a devenit cel mai valoros junior al României din ultimii 20 de ani la lupte libere. Vlad şi-a reconfirmat valoarea după medalia de bronz de anul trecut de la Campionatele Europene. A venit anul acesta cu două titluri la Campionatele Mondiale de lupte pe plajă şi această medalie de bronz de la Campionatul Mondial de juniori, care ne-a făcut să fim mândri de el şi de rezultatele lui. Urmează o perioadă de trecere la seniori. Este un sportiv în care Reşiţa, dacă va rămâne la Reşiţa, pentru că va începe vânătoarea lui, fiind un sportiv foarte valoros, şi România îşi pun mari speranţe în calificarea lui la următoarele olimpiade”, a subliniat Rusalin Fîc, directorul CSM Reşiţa.
,,Îi mulţumesc lui Vlăduţ pentru rezultatele pe care le-a obţinut în ultimul timp şi mai ales anul acesta. Suntem bucuroşi toţi că, în urma acestor rezultate, până acum este sportivul numărul 1 al Federaţiei Române de Lupte. Este prima medalie după 24 de ani la lupte libere juniori la un campionat mondial. Este un lucru foarte onorant pentru noi şi sperăm că va fi sportivul ce se va califica la olimpiadă. Suntem siguri că va lua o medalie, este un sportiv cu un potenţial deosebit şi e cel mai valoros luptător român la ora actuală”, a completat Adrian Dacica, antrenorul său de la CSM Reşiţa.
Putea mai mult!
Ca un adevărat campion, Vlad nu se poate declara pe deplin mulţumit, şi asta pentru că a simţit cât de aproape s-a aflat de aurul mondial. Nu a vrut să o spună, însă decesul bunicii sale, despre care a aflat cu puţin timp înainte de competiţie, l-a afectat şi nu s-a simţit în largul său la meciul de debut. ,,Se putea şi mai mult de atât, dacă intram în finala mare făceam o figură şi mai frumoasă. Puteam să iau şi medalia de aur. În primul meci am fost într-o pasă proastă, nu m-am concentrat cum trebuie şi am pierdut. În finala mică am avut meci cu campionul european de anul acesta, un ucrainean, un meci foarte greu, dar m-am mobilizat foarte bine şi am reuşit să câştig. Până la urmă a ieşit bine”, a spus medaliatul cu bronz.
“Trebuie să-ţi înţelegi limitele”
Performanţele lui Vlad Caraş au atras mai degrabă interesul cluburilor din alte oraşe decât investiţii mai mari din partea celor care ar trebui să se ocupe de sportul de performaţă în Caraş-Severin. În aceste condiţii, sunt şanse relativ mici ca luptătorul să continue la seniori sub culorile CSM Reşiţa. ,,Sperăm că vom reuşi împreună cu autorităţile locale să-l facem pe Vlad să rămână la Reşiţa şi să ne bucurăm împreună şi de alte rezultate. Din păcate, sunt momente în care trebuie să-ţi înţelegi limitele, nu poţi să te lupţi cu cluburi foarte mari, cum sunt Steaua sau Dinamo”, a spus oarecum resemnat directorul Fîc. Antrenorul Dacica a mai păţit-o şi cu alţi sportivi de valoare şi dă mai mult din casă. ,,Sportivii abandonează foarte repede performanţa sau concurează pentru cluburi din Germania, în mod special, pe sume normale. Cu 2.000-3.000 de euro pe lună poţi să-ţi faci un viitor. Pentru a-i suplimenta veniturile lui Vlad am făcut o dublă legitimare cu Timişoara şi concurează pentru echipa de lupte a Timişoarei. Mai primeşte 300-400 de lei de acolo. La valoarea lui, 1.000-1.200 de lei e foarte puţin. E medaliat la seniori din primul an de juniorat. Noi suntem siguri că se va califica la olimpiadă. Fosta noastră sportivă, Alina Vuc, primeşte de la Steaua 2.000 de lei lunar. Eu cred că şi noi am putea să-i oferim lui Vlad cel puţin aceiaşi bani”, a declarat Dacica.
Dacă 2.000 de lei pe lună pentru un astfel de performer înseamnă mult, atunci judeţul ăsta chiar e ultimul din ţară! Dacă Reşiţa şi Caraş-Severinul au nevoie de Vlad Caraş, atunci ar fi bine ca toţi cei care se ocupă de destinele sportului în judeţ să se mişte repede. Nu de alta, dar cine şi-l doreşte cu adevărat îi poate plăti grila de formare, care nu e deloc vreo sumă, şi să-l transfere. ,,Grila de transfer pentru Alina Vuc a fost de 6.000 de euro. Jumătate a venit la club, un sfert a mers la antrenorul ei şi un sfert la Federaţia Română de Lupte. În cazul lui Vlad grila ar fi mai mare, pentru că are rezultate mai bune. Noi încercăm să facem tot ce e posibil”, a precizat directorul CSM. Vlad recunoaşte că telefonul îi sună des, dar nu cu prefix de Caraş-Severin: ,,M-au căutat Steaua, Timişoara, Braşovul. Vedem…!”