„Bronxul” Timișoarei. Sute de oameni care locuiesc într-o zonă de case la câțiva pași de centrul orașului, exasperați de incendierea ilegală a gunoaielor

Un fum gros se ridică în fiecare zi într-un cartier timișorean de case, din cauză că în zonă sunt incendiate gunoaie, chiar pe un teren al primăriei. Polițiștii locali și comisarii Gărzii de Mediu dau amenzi, însă asta nu îi descurajează pe cei care ard deșeurile. La capătul răbdării, timișorenii afectați cer intervenția de urgență a autorităților locale.

Sunt deja ani buni de când timișorenii care s-au mutat în zona de case situată între cartierul Kuntz și Rudolf Walter sunt obligați să îi suporte pe vecinii mai puțin familiarizați cu regulile de conviețuire. Liniștea zonei aflate în apropierea centrului orașului este perturbată zilnic de mașinile de gunoi care descarcă deșeurile pe un teren care aparține primăriei și care sunt mai apoi incendiate de locuitori din cartierul Kuntz. O dată, de două, chiar și de trei ori pe zi. Spațiul s-a transformat în timp într-o adevărată rampă de gunoi.

„Sunt gunoaie colectate din tot orașul, probabil, presupunem că este o filieră care aduce gunoaie, foarte mulți din locuitorii cartierului Kuntz sunt angajații Retim. Am văzut și mașina Retim care vine și staționează aproximativ 15-20 de minute, luni de exemplu, când nu are traseu în zonă. Și se descarcă, pentru că în următoarea oră se aprinde focul. Deci probabil se colectează prin mașinile de la Retim diverse sârme, cauciucuri care se ard și ulterior se vinde cuprul. Bănuim. Sau gunoaie din curțile oamenilor care în loc să ducă la rampa de gunoi preferă să dea un ciubuc și să nu își complice viața. Pe terenul viran se aruncă, se abandonează, în cel mai fericit caz se ard.”, a declarat unul dintre timișorenii care locuiește pe strada Vasile Crețu.

Deși polițiștii locali împart amenzi de fiecare dată când sunt chemați, situația se repetă la infinit. Oamenii au ajuns să îi urmărească pe cei care incendiază deșeurile, să facă filme și fotografii pe care le pun la dispoziția autorităților, inclusiv a comisarilor de mediu, în speranța că totuși lucrurile se vor schimba. Se tem și ei însă că vor intra în vizorul vecinilor cu pricina.

„Poliția locală intervine doar cu sprijinul Secției 5 sau a Jandarmeriei. Vin, constată, ei spun că se dau amenzi, dar și că nu intră în atribuțiile lor să urmărească achitarea amenzilor. Au venit și pompierii de mai multe ori. Soluții ar fi, dar nu din partea poliției pentru că ei sunt oarecum limitați de lege. De multe ori ne-au spus să le dăm noi numere de mașini. Cum să mergem noi să ne uităm la numerele de mașini dacă nici poliția locală nu merge fără susținerea Jandarmeriei? Avem dovezi foarte clare, filmate, pozate, cu oameni care dau foc, cu gunoaie, cu mașini din care se descarcă. Într-un apel telefonic către Garda de Mediu, ne-au spus că ei nu au foarte multe echipaje și că nu pot veni imediat ce i-am anunțat că au dat foc. Și ei când vin, dacă nu constată că e fum, nu pot lua nicio măsură. Doar că se vede locul în care fumegă. Oare asta nu este probă? Nimeni din primărie nu ne-a contactat pentru o discuție, pentru a găsi de comun acord o soluție.”, a mai spus cetățeanul.

Conducerea Gărzii de Mediu admite că sunt puțin echipele cu care poate acționa în județ.

„Noi suntem participanți alături de ISU, poliție și jandarmerie la acțiunile din Kuntz, pe strada Zefirului am observat că sunt majoritatea sesizărilor și la momentul depistării persoanelor care au aruncat deșeuri sau le ard pentru a obține părți metalice cum ar fi, de exemplu, cauciucuri au fost sancționate conform legii. De câte ori am fost sesizați ori de ISU, ori de persoane fizice am fost prezenți în timp util în zonă. Și când am depistat persoane care au dat foc sau au aruncat deșeuri au fost sancționate. Numărul comisarilor care se pot deplasa în județ nu este suficient. Momentan sunt doar 5 echipe cu mine, 6. Câte doi comisari la o echipă. Sperăm că vom mai reuși să obținem o echipă două, pentru că e vorba de acoperirea planului de acțiuni și sesizări la nivel de județ. Județul are 99 de UAT-uri și e un județ mare.”, a declarat Liviu Neguț, directorul Gărzii de Mediu Timiș.

Poliția locală, la rându-i, a dat 12 amenzi în ultimele două luni.

„Polițiștii locali au acționat periodic în zona cartierului Kuntz, atât în cadrul unor controale organizate cu celelalte forte din cadrul sistemului integrat de ordine publică, dar și individual, prin echipaje de polițiști locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului și Biroului Ordine Publică și Intervenție Rapidă. Cele mai multe sesizări venite din partea cetățenilor care locuiesc în acest cartier al orașului se referă la abandonarea de deșeuri și arderea acestora pe terenurile virane din zonă. În ultimele două luni au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale pe aceste linii, între 500 și 1500 lei, cele mai multe astfel de situații fiind semnalate pe str. Zefirului (cinci sesizări luna trecută). La finalul anului trecut au fost organizate acțiuni și împreună cu polițiști de la Secția 5, jandarmi din cadrul IJJ Timiș, reprezentanți ai Biroului Salubrizare din Primăria Timișoara, ai societăților de la salubrizare Retim și Transclean.”, au transmis cei de la Poliția locală Timișoara.

Gunoaiele nu sunt singura problemă din zonă.

„Ei sunt foarte violenți. Vin și ne fură din curți, personal mi-a furat tot fierul când am început casa. L-am recuperat cu ajutorul altor constructori din zonă. Se fură constant, dacă nu ești atent: biciclete, aparate de găurit, ce avem pe lângă casă și ce poate fi ușor de vândut. S-au spart și mașini în zonă și tocmai pentru că nu se rezolvă nimic, foarte mulți vecini nu vor să depună reclamații. Au fost cazuri când s-a spart, s-a depus reclamație și caz nerezolvat.”, a explicat unul dintre locuitorii din zonă.

Mulți dintre cei care s-au mutat în cartier în ultimii 12 ani regretă pasul făcut. De altfel, mai multe terenuri care sunt scoase la vânzare acum nu își găsesc cu niciun chip cumpărător.

„Eu locuiesc de aproximativ 3 ani aici. M-am mutat pentru că mi-a plăcut zona, mi s-a părut foarte liniștită și foarte aproape de centrul orașului. Dacă știam ce se întâmplă, cu siguranță nu veneam aici și foarte mulți vecini regretă că și-au construit case aici, dar din păcate nu mai avem ce face decât să luăm problema în propriile mâini și să încercăm să rezolvăm ce putem.”, a spus un locuitor de pe strada Vasile Crețu.

Tot aici s-a ridicat și o biserică, începând cu anul 2015. „Cu bune, cu rele, eu zic că dintre toate cartierele e destul de liniștit. Mulți dintre locuitori au plecat de aici, poate că și această problemă e motivul.”, ne-a spus preotul paroh de la Parohia Timișoara – „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

Oamenii vin și cu o soluție pentru autorități: „Aici este domeniul public, este stradă. Primăria era obligată să demareze lucrările, să vină cu asfaltare, cu utilități, cu iluminat public, să împrejmuiască toată zona din continuarea bisericii. Este terenul primăriei în formă de L, inclusiv cel care se află în paralel cu strada Zefirului. Prin împrejmuire și supraveghere video se pot limita acțiunile vecinilor.”

Autoritățile locale vin însă cu alt plan.

„Știu de gunoaiele aruncate tot pe un spațiu al primăriei, de incendierile care se fac pentru cauciucuri și pentru a se extrage metalul din ele. Există două soluții: una de a acționa și de a se face în permanență razii. Este o metodă de a acționa oarecum în forță, dar nu cred că asta este soluția pentru că o rezolvăm pe moment. Trebuie să mergem la cauză. Va trebuie să le oferim o alternativă, într-o primă fază, acelor oameni de a arunca gunoaiele în anumite locuri speciale. Am discutat să le punem unul-două tomberoane mari pentru a vedea dacă ei vor respecta acele soluții și a merge și a ridica în permanență acele containere. Dacă nu vor respecta, vom merge și pe alte măsuri. Dar avem această obligație de a face acești pași moderați, într-o primă fază. Cetățenii care se confruntă cu aceste probleme rog să facă plângeri la poliție și de acolo trebuie identificați toți cei care prăduiesc.”, a declarat viceprimarul Cosmin Tabără.

Tabără s-a referit și la faptul că mulți dintre locuitorii cartierului Kuntz nu au buletine și spune că trebuie identificată o modalitate pentru ca acei oameni să intre în legalitate. De asemenea, cadastrarea zonei – trebuie găsit cadrul legal pentru că, spune Tabără, „și dacă avem noi intenția, nu avem cadru legal în momentul de față.”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/